ßßß Cookit - przepis na Domowy sos remoulade, stek z tuńczyka i sałatka z jabłkiem

Domowy sos remoulade, stek z tuńczyka i sałatka z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

W misce łączymy ze sobą przyprawy z oliwą. Marynatą nacieramy steki z obu stron. Odstawiamy do zamarynowania na pół godziny. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy. Steki smażymy z każdej strony po ok. 3 minuty (w zależności od grubości- należy uważać, żeby nie przesmażyć, bo ryba stanie się sucha i twarda) . Odstawiamy na 10 minut. Podajemy z sałatką z roszponki i sosem remoulade.
Sos remoulade
Składniki:
2 żółtka ugotowane na twardo
1 surowe żółtko
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka ulubionej musztardy - u mnie miodowa
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki posiekanego pieprzu zielonego
sól
1/2 średniego jabłka
Ugotowane żółtka dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy surowe żółtko, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy. Cienkim strumieniem cały czas blendując dodajemy olej. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy ocet i ponownie blendujemy. Dodajemy posiekane ziarenka pieprzu. Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą. Jabłko ze skórką drobno kroimy i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy.
Sałata
· roszponka
· cytryna
· pół jabłka
· 6 łyżek oliwy
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/2 łyżeczki pieprzu
· 1 łyżeczka miodu
· 2 łyżki soku ze śliwki 100%
· 1 średni pomidor
· garść uprażonych pestek dyni
Łączymy ze sobą sok z połowy cytryny, sól, pieprz, miód i sok ze śliwki. Stopniowo dodajemy oliwę. Sosem skrapiamy roszponkę, dokładnie mieszamy. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w jak najcieńsze półtalarki, skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidora również kroimy w półtalarki. Pomidora i jabłko dodajemy do sałaty. Dodajemy pestki dyni. Całość delikatnie mieszamy.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/02/domowy-sos-remoulade-stek-z-tunczyka-i.html