Wykonanie
W misce łączymy ze sobą
przyprawy z
oliwą. Marynatą nacieramy
steki z obu stron. Odstawiamy do zamarynowania na pół godziny. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy.
Steki smażymy z każdej strony po ok. 3 minuty (w zależności od grubości- należy uważać, żeby nie przesmażyć, bo
ryba stanie się sucha i twarda) . Odstawiamy na 10 minut. Podajemy z
sałatką z
roszponki i
sosem remoulade.
Sos remouladeSkładniki:2
żółtka ugotowane na twardo1
surowe żółtko1/2 szklanki
oleju rzepakowego1 łyżka ulubionej
musztardy - u mnie miodowa1 łyżka
octu winnego1/2 łyżeczki posiekanego
pieprzu zielonegosól1/2 średniego
jabłkaUgotowane
żółtka dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy
surowe żółtko,
musztardę, doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość blendujemy. Cienkim strumieniem cały czas blendując dodajemy
olej. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy
ocet i ponownie blendujemy. Dodajemy posiekane ziarenka
pieprzu. Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy
solą.
Jabłko ze skórką drobno kroimy i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy.
Sałata·
roszponka·
cytryna· pół
jabłka· 6 łyżek
oliwy· 1/2 łyżeczki
soli· 1/2 łyżeczki
pieprzu· 1 łyżeczka
miodu· 2 łyżki soku ze
śliwki 100%· 1 średni
pomidor· garść uprażonych pestek dyniŁączymy ze sobą sok z połowy
cytryny,
sól,
pieprz,
miód i sok ze
śliwki. Stopniowo dodajemy
oliwę. Sosem skrapiamy
roszponkę, dokładnie mieszamy.
Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w jak najcieńsze półtalarki, skrapiamy
sokiem z cytryny.
Pomidora również kroimy w półtalarki.
Pomidora i
jabłko dodajemy do
sałaty. Dodajemy
pestki dyni. Całość delikatnie mieszamy.