Wykonanie
Dziś postanowiłam pokazać Wam bardzo smaczną
sałatkę w brytyjskim stylu, ponieważ jej głównym składnikiem jest tzw. black
pudding. Jest to rodzaj krwistej
kiełbasy, zbliżonej do polskiej
kaszanki, jednak wypełnienie black
puddingu są
płatki owsiane, a nie
kasza. Używa si ę tak że różnych przypraw, dzięki
czemu bywa ono bardzo aromatyczna. Je żeli mieszkacie na Wyspach, to koniecznie Wam ją polecam, a jeśli nie, spróbujcie u żyć
kaszanki.
Sałatka jest bardzo smaczna, chrupiąca, soczysta, jednym słowem pyszna - polecam!
Składniki :opakowanie black
pudding (4 plastry, 250g)2 kromki
chleba tostowego2 garście
pomidorków koktajlowych (200g)główka
sałaty strzępiastej lub rzymskiejDressing :sok z połowy
cytryny2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
musztardy1 łyżka płynnego
miodusól,
pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie :Black
pudding zgrilować, aż będzie przyrumieniony i chrupiący, osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu, poczekać aż przestygnie i pokroić w kostkę.
Chleb również dość mocno stostować, ostudzić i pokroić w kostkę.
Sałatę ułożyć na talerzu.Przygotować dressing - wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.W misce wymieszać black
pudding, grzanki i poprzekrawane na połówki
pomidorki koktajlowe oraz niewielką część podartej na kawałki
sałaty, polać dressingiem, wymieszać i przełożyć na talerz z
sałatą, posypać
natką pietruszki i podawać.
Smacznego !