Wykonanie
Coś dla miłośników pączków i
kakao....Mariaż doskonały. Pączki wychodzą bardzo puszyste i lekkie- nie wchłaniają tłuszczu. Idealnym uzupełnieniem
czekoladowego smaku jest
marmolada truskawkowa- najlepsza oczywiście domowa :) . Przysłowiową wisienką na torcie (choć oczywiście nie jest to element konieczny) są
płatki kokosowe, które pięknie prezentują się na ciemnym
czekoladowym cieście. Polecam!Pączki
czekoladowe z
truskawkową marmoladąSkładniki na ok. 12 pączków· 500 g
mąki pszennej· 3 łyżki ciemnego
kakao· 5
żółtek· 50 g
drożdży· 1 szklanka ciepłego
mleka· szczypta
soli· 1/2 szklanki
cukru waniliowego· 85 g roztopionego
masła· 1,5 łyżki
spirytusu· 2 łyżki ekstraktu
waniliowego· pół łyżeczki
kawy rozpuszczalnej·
cukier puder + sok z połowy
cytryny - na
lukier· 50 g
płatków kokosowych·
olej rzepakowy do smażeniaSkładniki muszą być w temp. pokojowej. Robimy zaczyn- podgrzewamy
mleko, aby było ciepłe. Do rozkruszonych
drożdży dodajemy 1 łyżkę
cukru, zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy 2 łyżki
mąki. Mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż zaczyn wyrośnie. W dużej misce mieszamy resztę
mąki,
sól,
cukier,
kakao,
kawę, dodajemy rozczyn,
żółtka,
masło, ekstrakt
waniliowy,
spirytus. Całość dobrze wyrabiamy. Kiedy ciasto odchodzi już od dłoni, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż wyrośnie.Po tym czasie z ciasta formujemy pączki, każdy nadziewamy porcją
marmolady truskawkowej. Pączki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy w garnku na głębokim
oleju- ja używam rzepakowego. Ważne aby temperatura
oleju nie była ani za niska, ani za wysoka. Po wrzuceniu na rozgrzany tłuszcz partii pączków (max. 4sztuk, aby temperatura
oleju nie spadła), przykrywamy garnek pokrywką. Kiedy ładnie się upieką z jednej strony (ok.5) , obracamy na drugą stronę i pieczemy już bez przykrycia (ok.5min). Wykładamy na ręcznik papierowy. Lukrujemy- sok z połowy
cytryny i
cukier puder ile zabierze. Posypujemy
płatkami kokosu. Smacznego!