ßßß Cookit - przepis na Domowe pączki z różanym nadzieniem

Domowe pączki z różanym nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Udało się!!! Razem z mamą, wspólnymi siłami upiekłyśmy/usmażyłyśmy około 80 szt pączków. Zajęło nam to "jedyne" 5 godzin :) Pączusie wyszły pyszne i mięciutkie - idealne na TŁUSTY CZWARTEK.
Część pączków jedzie do rodziców a część zostaje u mnie...och będę się jutro zajadać...
SKŁADNIKI na około 80 szt średniej wielkości pączków (nieco mniejsze niż sklepowe):
1,6 kg mąki pszennej
16 żółtek
5 łyżek wódki lub spirytusu
200 g margaryny lub masła
3 cukry waniliowe
100 g drożdży (świeżych)
szklanka cukru
2 szklanki lekko podgrzanego mleka 3,2%
1/2 łyżeczki soli (płaska)
2 litry oleju do smażenia
cukier puder lub lukier
duży słoik marmolady różanej
Pączki...pączusie...pączulki...długo się je robi...naprawdę długo, ale za to jakie efekty... :)
SMACZNEGO TŁUSTEGO CZWARTKU ŻYCZĘ WAM!!!
Drożdże rozkruszyć , zalać letnim mlekiem, wymieszać i zostawić na ok 20 minut.
W tym czasie do miski wsypać mąkę oraz dodać resztę wymienionych w spisie składników. Wlać mleko z drożdżami.
Ciasto wyrabiać do chwili aż zrobi się gładkie i jednolite (powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi). Aby sprawdzić czy ciasto jest właściwie wyrobione można je przekroić na pół: jeśli w środku widać pęcherzyki powietrza - jest idealne :)
Z ciasta uformować kule i odstawić na 1 , 5-2 godziny w ciepłe miejsce.
W przeciągu 1 , 5-2 godzin ciasto powinno podwoić swoją objętość:
Z gotowego ciasta wałkujemy placki o grubości około 1 cm. Szklanką wycinamy placuszki i odkładamy na około 40-60 min do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
Pączusie smażymy pod przykryciem na głębokim oleju do zarumienienia (z 2 stron).
Wyjmujemy z tłuszczu i układamy na papierowych ręcznikach aby obciekły z oleju.
Po wystygnięciu "szprycujemy" marmoladą różaną, ozdabiamy lukrem, cukrem pudrem lub inna polewą i podajemy.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/02/domowe-paczki-z-rozanym-nadzieniem.html