Wykonanie
Udało się!!! Razem z mamą, wspólnymi siłami upiekłyśmy/usmażyłyśmy około 80 szt pączków. Zajęło nam to "jedyne" 5 godzin :) Pączusie wyszły pyszne i mięciutkie - idealne na TŁUSTY CZWARTEK.Część pączków jedzie do rodziców a część zostaje u mnie...och
będę się jutro zajadać...SKŁADNIKI na około 80 szt średniej wielkości pączków (nieco mniejsze niż sklepowe):1,6 kg
mąki pszennej16
żółtek5 łyżek
wódki lub
spirytusu200 g
margaryny lub
masła3
cukry waniliowe100 g
drożdży (świeżych)szklanka
cukru2 szklanki lekko podgrzanego
mleka 3,2%1/2 łyżeczki
soli (płaska)2 litry
oleju do smażenia
cukier puder lub
lukierduży słoik
marmolady różanejPączki...pączusie...pączulki...długo się je robi...naprawdę długo, ale za to jakie efekty... :)SMACZNEGO TŁUSTEGO CZWARTKU ŻYCZĘ WAM!!!
Drożdże rozkruszyć , zalać letnim
mlekiem, wymieszać i zostawić na ok 20 minut.W tym czasie do miski wsypać
mąkę oraz dodać resztę wymienionych w spisie składników. Wlać
mleko z
drożdżami.Ciasto wyrabiać do chwili aż
zrobi się gładkie i jednolite (powinno
mieć konsystencję ciasta na pierogi). Aby sprawdzić czy ciasto jest właściwie wyrobione można je przekroić na pół: jeśli w środku widać pęcherzyki powietrza - jest idealne :)Z ciasta uformować kule i odstawić na 1 , 5-2 godziny w ciepłe miejsce.
W przeciągu 1 , 5-2 godzin ciasto powinno podwoić swoją objętość:
Z gotowego ciasta wałkujemy placki o grubości około 1 cm. Szklanką wycinamy placuszki i odkładamy na około 40-60 min do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
Pączusie smażymy pod przykryciem na głębokim
oleju do zarumienienia (z 2 stron).
Wyjmujemy z tłuszczu i układamy na papierowych ręcznikach aby obciekły z
oleju.Po wystygnięciu "szprycujemy"
marmoladą różaną, ozdabiamy lukrem,
cukrem pudrem lub inna polewą i podajemy.SMACZNEGO