Wykonanie
Składniki:1 kg
mąki pszennej10 dag
drożdży10 dag
cukru1/2 litra letniego
mleka7
żółtek1
jajko2 łyżki
masła2 kieliszki
wódki lub
spirytususzczypta
soliolejek zapachowy2
cukry waniliowe10 dag
cukru pudru do posypania lub
lukieropakowanie twardej
marmoladyolej do smażeniaWykonanie:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę
soli, wymieszać.
Drożdże utrzeć z 1 łyżką
cukru, dodać około szklanki
mąki, zalać letnim
mlekiem i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka i całe
jajko utrzeć z
cukrami. W
mące zrobić dołek, wlać rozczyn
drożdżowy, dodać masę jajeczną, wymieszać. Wlać pozostałe
mleko,
spirytus i wyrobi . Na sam koniec wlać roztopione
masło i ponownie wyrobić.
Po wyrobieniu uformować kulę, lekko oprószyć
mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut aż cisto podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu nabierać ciasto rękoma, wałkować, wykrawać krążki. Na każdym krążku kłaść po 1/2 łyżeczki
marmolady, dokładnie zlepić i formować kulki. Układać je zlepioną stroną w dół , przykryć ściereczką i poczekać, aż podwoi swoją objętość. Zagrzać
olej. Smażyć aż się zarumienią.