ßßß
Składniki:1 kg mąki pszennej10 dag drożdży10 dag cukru1/2 litra letniego mleka7 żółtek1 jajko2 łyżki masła2 kieliszki wódki lub spirytususzczypta soliolejek zapachowy2 cukry waniliowe10 dag cukru pudru do posypania lub lukieropakowanie twardej marmoladyolej do smażeniaWykonanie:Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wymieszać. Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, dodać około szklanki mąki, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrami. W mące zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy, dodać masę jajeczną, wymieszać. Wlać pozostałe mleko, spirytus i wyrobi . Na sam koniec wlać roztopione masło i ponownie wyrobić.
Po wyrobieniu uformować kulę, lekko oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut aż cisto podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu nabierać ciasto rękoma, wałkować, wykrawać krążki. Na każdym krążku kłaść po 1/2 łyżeczki marmolady, dokładnie zlepić i formować kulki. Układać je zlepioną stroną w dół , przykryć ściereczką i poczekać, aż podwoi swoją objętość. Zagrzać olej. Smażyć aż się zarumienią.