Wykonanie
Tłusty czwartek tuż tuż a więc
pora na wypieki przypominające o naszej tradycji.Moje dzieci bardzo lubią donutsy i już kilka
razy testowałam różne przepisy ale nigdy nie były one nawet zbliżone do tych kupnych.I wreszcie natknęłam się na taki przepis na Moich Wypiekach i okazało się że dobrze że skusiłam się na testowanie tego przepisu.Wreszcie wyszły takie jak powinny być:)Przepis z małymi moimi zmianami.

Składniki:2,5 szkl
mąki pszennej250 ml ciepłego
mleka4
żółtka6 dkg roztopionego
masła1 szczypta
soli5 gram suchych
drożdży lub 14 gram świeżych4-5 kropel
aromatu pomarańczowego lub
cytrynowegotłuszcz do głębokiego smażenia
czekolada do polaniaWykonanie:
Mąkę przesiewamy a następnie mieszamy z suchymi
drożdżami ( ze świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn)Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem
masła i zarabiamy ciasto.Następnie dodajemy roztopione
masło i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki.Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( na około 1,5 godz.)Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm i za pomocą np.szklanki i kieliszka wykrawamy oponki ( dużą szklanką wycinamy kółko a później za pomocą np.kieliszka na środku dziurkę)

Gotowe oponki odkładamy na lekko opruszoną deseczkę ,przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 min do podrośnięcia i napuszenia się.Wyrośnięte oponki smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu na rumiano z obydwu stron.Po upieczeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.Gdy przestygną posypujemy je
cukrem pudrem,lukrujemy lub polewamy roztopioną
czekoladą.Smacznego :)