Składniki (8 roladek):· 2 podwójne piersi z kurczaka/ lub ładny kawałek schabu· musztarda -1 część musztardy stołowej i 1 część musztardy węgierskiej· 200 g czarnych oliwek· Ząbek czosnku· 2-3 łyżki oleju rydzowego· 200 g papryki marynowanej w oleju· Sól· Pieprz· 4 żółtka + odrobina wody· Mąka kukurydziana do panierowania· Płatki owsiane do panierowaniaSos:· sos spod pieczenia roladek· pół szklanki wywaru drobiowego· łyżka mąki kukurydzianej· sól· pieprz· łyżka octujabłkowegoPiersi z kurczaka dzielimy na płaty – z jednej podwójnej otrzymamy 4 kawałki. Rozbijamy jak na kotlety, solimy i pieprzymy z obu stron.Oliwki, paprykę i czosnek blendujemy na gładką masę z olejem rydzowym. Doprawiamy solą i pieprzem.Każdy kawałek kurczaka smarujemy musztardą, wykładamy porcję oliwkowego farszu i zawijamy. Spinamy wykałaczką. Roladki obtaczamy w odrobinie mąki kukurydzianej, następnie w rozbełtanych z wodą żółtkach i płatkach owsianych. Tak przygotowane roladki obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy odrobiną olejuspod marynowanej papryki i pieczemy ok. 20-25 minut, temp. 190 stopni.Sos spod pieczenia roladek zlewamy do garnka i zagotowujemy z wywarem drobiowym. Łyżkę mąki kukurydzianej rozprowadzamy w odrobinie zimnego drobiowego wywaru i przelewamy do bazy w garnku. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy aż ładnie zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i octemjabłkowym. Podajemy z roladkami. Smacznego!