ßßß Cookit - przepis na Drobiowe/schabowe roladki oliwkowo-paprykowe z jasnym sosem

Drobiowe/schabowe roladki oliwkowo-paprykowe z jasnym sosem

nazwa

Wykonanie

Składniki (8 roladek):
· 2 podwójne piersi z kurczaka/ lub ładny kawałek schabu
· musztarda -1 część musztardy stołowej i 1 część musztardy węgierskiej
· 200 g czarnych oliwek
· Ząbek czosnku
· 2-3 łyżki oleju rydzowego
· 200 g papryki marynowanej w oleju
· Sól
· Pieprz
· 4 żółtka + odrobina wody
· Mąka kukurydziana do panierowania
· Płatki owsiane do panierowania
Sos:
· sos spod pieczenia roladek
· pół szklanki wywaru drobiowego
· łyżka mąki kukurydzianej
· sól
· pieprz
· łyżka octu jabłkowego
Piersi z kurczaka dzielimy na płaty – z jednej podwójnej otrzymamy 4 kawałki. Rozbijamy jak na kotlety, solimy i pieprzymy z obu stron.
Oliwki, paprykę i czosnek blendujemy na gładką masę z olejem rydzowym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Każdy kawałek kurczaka smarujemy musztardą, wykładamy porcję oliwkowego farszu i zawijamy. Spinamy wykałaczką. Roladki obtaczamy w odrobinie mąki kukurydzianej, następnie w rozbełtanych z wodą żółtkach i płatkach owsianych. Tak przygotowane roladki obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy odrobiną oleju spod marynowanej papryki i pieczemy ok. 20-25 minut, temp. 190 stopni.
Sos spod pieczenia roladek zlewamy do garnka i zagotowujemy z wywarem drobiowym. Łyżkę mąki kukurydzianej rozprowadzamy w odrobinie zimnego drobiowego wywaru i przelewamy do bazy w garnku. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy aż ładnie zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym. Podajemy z roladkami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/12/drobioweschabowe-roladki-oliwkowo.html