ßßß Cookit - przepis na Pierogi

Pierogi

nazwa

Wykonanie

Zawieruszony przepis na pierogi...robiłam je daaaawno temu...dopiero teraz robiąc "porządki"dopatrzyłam się , że zapomniałam opublikować ten przepis na pierogi, które robiłam do barszczu .
2 1/2 szklanki mąki
200 ml gorącej wody (lub więcej/mniej, zależy ile mąka zabierze)
1 żółtko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
dowolne nadzienie
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę składników. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkować na ulubioną grubość, szklanką wycinać krążki. Na środek każdego ułożyć po sporej łyżeczce farszu i zalepić. Gotować w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/04/pierogi.html