ßßß
kolejna moja propozycja na wykorzystanie smalczyku roślinnego smakowita pajda.smakowita pajda zaskoczyła mnie smakiem i łatwością z jaką można ja rozsmarować na chlebie.składniki:spód:1 czubata szklanka mąki1 łyżeczka sody2 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżki smalczyku smakowita pajdanadzienie cebulowe:1 łyżka oleju3 cebule1 duże kwaśne jabłko1 łyżka octu mirabelkowego ( może być jabłkowy :))1 łyżeczka cukrusól pieprz do smaku1 łyżeczka estragonu1 łyżka smalczyku smakowita pajdakilka łyżek wody
ze składników na spód zagnieść ciasto, rozwałkować na ok 5mm, zawinąć brzegi , przełożyć na blachę, podpiec przez ok 10 minut w temp 160 stopni.cebule pokroić w piórka, zezłocić na oleju. dodać pokrojone w kostkę obrane jabłko, dodać cukier, ocet, podlać kilkoma łyżkami wody. dusić kilka minut aż wszystko zmięknie. dodać smalczyk roślinny, estragon. doprawić sola i pieprzem.przełożyć na podpieczony spód i zapiec jeszcze ok 10 minut.smakuje dobrze na ciepło jak i na zimno :)
przepis bierze udział w zabawie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda