ßßß Cookit - przepis na Piętrowy przekładaniec jeżynowy

Piętrowy przekładaniec jeżynowy

nazwa

Wykonanie

Smakiem tego pysznego ciasta cieszyłam się wraz z bliskimi ponad półtora miesiąca temu, ale jeśli macie jeszcze dobre, soczyste jeżyny, możecie przygotować je w najbliższym czasie. Szczerze polecam - jest lekkie i orzeźwiające.
Składniki na ciasto:
· 600 g mąki pszennej
· 250 g zimnego masła
· 200 g cukru pudru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 100 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
· 100 g serka śmietankowego
· skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowujemy ciasto- na blat wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder- mieszamy. Dodajemy masło i całość dokładnie siekamy. Dodajemy śmietanę, serek i skórkę cytrynową. Szybko zarabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą pieczemy ok. 30 minut, termoobieg 180 stopni (tortownica o średnicy 26 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem).
M asa jeżynowa:
1 kg jeżyn
ok. 250-300 g cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
3 budynie śmietankowe
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
1 szklanka mleka
500 g serka jagodowego
ok. 700 g jeżyn do dekoracji
Jeżyny i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem - najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się jeżyn. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić owocowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Zimny budyń stopniowo dodajemy do serk.
Masę dzielimy na 4 równe części. Przekładamy nią wystudzone placki ciasta. Ostatnią częścią masy wykańczamy wierch i boki. Układamy świeże jeżyny. Dekorujemy świeżą miętą. Ciasto podajemy schłodzone, kiedy placki ciasta nieco nawilgną. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/10/pietrowy-przekadaniec-jezynowy.html