Wykonanie
Smakiem tego pysznego ciasta cieszyłam się wraz z bliskimi ponad półtora miesiąca temu, ale jeśli macie jeszcze dobre, soczyste
jeżyny, możecie przygotować je w najbliższym czasie. Szczerze polecam - jest lekkie i orzeźwiające.Składniki na ciasto:· 600 g
mąki pszennej· 250 g zimnego
masła· 200 g
cukru pudru· 1 łyżeczka
proszku do pieczenia· 100 g kwaśnej, gęstej
śmietany 18%· 100 g
serka śmietankowego· skórka otarta z 1
cytrynyPrzygotowujemy ciasto- na blat wysypujemy
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia oraz
cukier puder- mieszamy. Dodajemy
masło i całość dokładnie siekamy. Dodajemy
śmietanę,
serek i
skórkę cytrynową. Szybko zarabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą pieczemy ok. 30 minut, termoobieg 180 stopni (tortownica o średnicy 26 cm, wysmarowana
masłem i wysypana
mąką, ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem).M asa jeżynowa:1 kg
jeżynok. 250-300 g
cukru - ilość
cukru zależy od tego, jak słodkie mamy
owoce3 budynie
śmietankoweczubata łyżka
mąki ziemniaczanej4
żółtka1 szklanka
mleka500 g
serka jagodowegook. 700 g
jeżyn do dekoracji
Jeżyny i
cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy,
mąkę oraz
żółtka łączymy z
mlekiem - najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się
jeżyn. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić
owocowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Zimny
budyń stopniowo dodajemy do
serk.Masę dzielimy na 4 równe części. Przekładamy nią wystudzone placki ciasta. Ostatnią częścią masy wykańczamy wierch i boki. Układamy świeże
jeżyny. Dekorujemy świeżą
miętą. Ciasto podajemy schłodzone, kiedy placki ciasta nieco nawilgną. Smacznego!