Wykonanie
Pieczenie tego ciasta musiałam rozłożyć na 2 dni, z powodu braku
jajek, który zobaczyłam dość późnym wieczorem. Ale co tam ;) Na następny dzień pobiegłam po
jajka i mogłam dokończyć, bez problemu ciacho.Jest pyszne. Kruchy spód, kwaskowe
jagody, słodki
budyń i chrupiącą kruszonka. Czego chcieć więcej?Ja zrobiłam w małych foremkach, ale spokojnie w standardowej wielkości formie na tartę, możecie zrobić i składników wystarczy :) Polecam z czystym sumieniem.

Składniki:* ciasto:- 2
żółtka- 0,5 szklanki
cukru- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 1 łyżeczka
śmietany 18%- 0,5 łyżki
octu- 100g
masła- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia*
budyń:- 500 ml
mleka- 5
żółtek- 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej- 2-3 łyżki
cukru- 1 łyżeczka
cukru waniliowego- 200g
białej czekolady* kruszonka:- 110 g
mąki pszennej- 100g
masła (schłodzonego)- 3 łyżeczki
cukru pudru- 50g
białej czekolady (startej na grubych oczkach)- 500g
borówki lub
jagód

Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na grubych oczkach do formy i równomiernie rozłożyć. Schłodzić w lodówce min.1h.Nakłuć spód ciasta widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi lub ziarnami
fasoli.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut. Po upieczeniu delikatnie wystudzić i spód delikatnie wyłożyć na kratkę, do wystudzenia.W
między czasie przygotować
budyń.Do garnka wsypać
mąkę ziemniaczaną,
cukier,
cukier wanilinowy i dodać
żółtka, wymieszać. Dodawać stopniowo
mleko, cały czas mieszając. Postawić na ogniu i mieszając podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Cały czas podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Dodać startą na grubych oczkach
białą czekoladę i rozpuścić ją w budyniu. Na koniec zagotować. Podczas podgrzewania,
budyń cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić z ognia i przykryć folią spożywczą. Ostudzić.Ze składników przygotować kruszonkę.
Masło rozetrzeć z
mąka i
cukrem na kruszonkę. Następnie wymieszać z
czekoladą.Na ostudzony spód ciasta wyłożyć borówkę/jagody (jeśli będą kwaśne - oprószyć
cukrem pudrem), następnie
budyń i kruszonkę.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35-40 minut.Ciasto ostudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc).Podawać schłodzone.Smacznego!



