Wykonanie
Składniki na ciasto1 i 1/2 szklanki
mąki pszennejłyżka
mąki ziemniaczanej5
żółtek1 łyżka
śmietany 18%szczypta
soliszczypta
proszku do pieczenia20 dag
masła2 łyżki
cukru pudruSkładniki na
bezę:5
białekszklanka
cukru2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanejszczypta
solioraz
owoce jagód, 2 łyżki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:
Masło posiekać, dodać
mąki,
proszek do pieczenia i
sól, wszystko razem szybko połączyćDodać
żółtka,
śmietanę i
cukier, ponownie połączyć składnikiForemkę o wymiarach 20 X 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier rozłożyć cienko ciasto, włożyć foremkę do lodówki na 30 min.Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170*C foremkę z
ciastem i piec ok. 20 min.
Jagody posypać 2 łyżkami
mąki ziemniaczanej, wymieszać
Białka ubijać ze szczyptą
soli, gdy będzie już piana z
białek wsypywać stopniowo
cukier i nadal ubijaćNa podpieczony spód wyłożyć
owoce, a na nie pianęPieczemy dalsze 20 min. w temp.170*C, dopiekamy zmniejszając temp.do 60 *C przez 10 min.
przepis z bloga Kuchnia pachnąca
bzem