ßßß
Składniki na ciasto1 i 1/2 szklanki mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej5 żółtek1 łyżka śmietany 18%szczypta soliszczypta proszku do pieczenia20 dag masła2 łyżki cukru pudru
Składniki na bezę:5 białekszklanka cukru2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanejszczypta solioraz owoce jagód, 2 łyżki mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Masło posiekać, dodać mąki, proszek do pieczenia i sól, wszystko razem szybko połączyćDodać żółtka, śmietanę i cukier, ponownie połączyć składnikiForemkę o wymiarach 20 X 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier rozłożyć cienko ciasto, włożyć foremkę do lodówki na 30 min.Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170*C foremkę z ciastem i piec ok. 20 min.Jagody posypać 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, wymieszaćBiałka ubijać ze szczyptą soli, gdy będzie już piana z białek wsypywać stopniowo cukier i nadal ubijaćNa podpieczony spód wyłożyć owoce, a na nie pianęPieczemy dalsze 20 min. w temp.170*C, dopiekamy zmniejszając temp.do 60 *C przez 10 min.
przepis z bloga Kuchnia pachnąca bzem