ßßß Cookit - przepis na Ciasto z jagodami i pianką bezową

Ciasto z jagodami i pianką bezową

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
5 żółtek
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
20 dag masła
2 łyżki cukru pudru
Składniki na bezę:
5 białek
szklanka cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
oraz owoce jagód, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Masło posiekać, dodać mąki, proszek do pieczenia i sól, wszystko razem szybko połączyć
Dodać żółtka, śmietanę i cukier, ponownie połączyć składniki
Foremkę o wymiarach 20 X 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier rozłożyć cienko ciasto, włożyć foremkę do lodówki na 30 min.
Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 170*C foremkę z ciastem i piec ok. 20 min.
Jagody posypać 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, wymieszać
Białka ubijać ze szczyptą soli, gdy będzie już piana z białek wsypywać stopniowo cukier i nadal ubijać
Na podpieczony spód wyłożyć owoce, a na nie pianę
Pieczemy dalsze 20 min. w temp.170*C, dopiekamy zmniejszając temp.do 60 *C przez 10 min.
przepis z bloga Kuchnia pachnąca bzem
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2020/08/ciasto-z-jagodami-i-pianka-bezowa.html