Pyszne ciacho, akurat do zrobienia teraz, póki są śliwki.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki pszennej60 g cukru pudru1 łyżka cukru wanilinowego1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła50 g zimnego smalcu4 żółtka1 białkoSkładniki na bezę:3 białkaszczypta soli3/4 szklanki cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanejOwoce: 400 g śliwek węgierekMąkę wymieszałam z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i pokrojonym w małą kostkę masłem i smalcem. Dłońmi rozcierałam masło i smalec z sypkimi składnikami do uzyskania elastycznego ciasta. Na koniec dodałam żółtka, w razie potrzeby podsypując mąką. Gotowe ciasto odłożyłam do lodówki na pół godziny.Piekarnik nastawiłam na 180 stopni.2/3 ciasta rozwałkowałam i rozłożyłam w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (26 cm). Ciasto ponakłuwałam widelcem, posmarowałam białkiem.Śliwki pokroiłam na podłużne ćwiartki i ułożyłam na cieście skórką do dołu.Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając stopniowo dodawałam cukier, na koniec ubijając jeszcze 2 minuty. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i zmiksowałam.Bezę ułożyłam na śliwkach. Resztę ciasta starłam na tarce na dużych oczkach i wyłożyłam na bezę.Piekłam 35 minut.