Wykonanie
Przedstawiam Wam moje niedawne odkrycie.
Panie i panowie – oto sernik gotowany. To jedno z magicznych ciast, ponieważ bardzo szybko znika ze stołu. Jest przepyszny. Robi się go łatwo i szybko. Smakuje jak lekki krem. Polecam Wam ten serniczek z powodzeniem. Może on śmiało konkurować z babami i mazurkami świątecznymi. U mnie znajdzie się on na pewno na wielkanocnym
stole.
SKŁADNIKINa
ser:1 kg
sera trzykrotnie zmielonego;35 dag
cukru pudru;3
żółtka;15 dag
masła;0,75 szklanki
mleka;2 budynie
śmietankowe bez
cukru;1 łyżka
mąki ziemniaczanej.WYKONANIEDzień wcześniej pieczemy
biszkopt. Wykonanie masy serowej jest prościutkie.
Masło,
cukier,
żółtka ucieramy (najlepiej w garnku, będzie mniej zmywania :)). Następnie dodajemy
ser i chwilę wszystko ucieramy. Garnek stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy mieszając. W międzyczasie budynie i
mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w
mleku. Wlewamy do wrzącej masy serowej. Doprowadzamy do wrzenia. Gorącą masę wlewamy na przekrojony
biszkopt. Przykrywamy wierzchem ciasta. Wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy
polewą czekoladową lub posypujemy
cukrem pudrem.