Wykonanie
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru200 g
masła4
żółtka2 łyżki
śmietany 18%1 litr
mleka2 budynie
śmietankowe (na 1/2 litra
mleka każdy)1 czubata łyżka
mąki pszennej1 łyżka
cukruWykonanie:Z
mąki,
masła,
cukru,
żółtek i
śmietany zagniatamy kruche ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagniatać możemy dodać jeszcze odrobinę
śmietany. Ciasto zawinięte w folię wstawiamy na około 1 h do lodówki i w tym czasie możemy przygotować masę. Proszek budyniowy mieszamy z
cukrem i
mąką pszenną, następnie dalej przygotowujemy
budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Jeśli mamy wersję bez
cukru dodajemy go również w ilości sugerowanej przez producenta. Gotowy
budyń zostawiamy do ostygnięcia. Schłodzonym
ciastem wylepiamy foremki do babeczek (nie trzeba smarować foremek tłuszczem). Do środka nakładamy po łyżce budyniu. Resztę ciasta rozwałkować i foremką wyciąć kółka. Krążkami przykryć foremki napełnione
budyniem, dobrze zlepić brzegi i robić kilka nakłuć. Tak przygotowane babeczki piec około 30 min w temperaturze 180 stopni. Babeczki wyciągamy gdy są jeszcze ciepłe pukając delikatnie w denka.Smacznego!Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila
[email protected] . Umieszczę je na blogu pod przepisem.