Wykonanie
Ten przeze mnie wykonany jeszcze nie jest w wersji świątecznej, bo pieczony w styczniu :-). Na Wielkanoc proponuję ozdobić owieczkami, baziami i skręconym wałeczkiem ciasta naokoło, będzie piękny! Jest bardzo smaczny, ale też słodki (cecha chyba większości ciast z
kajmakiem...). Jako pierwszy znika ze stołu :-).Składniki na kruchy spód:350 g
mąki pszennej, najlepiej krupczatki100 g
cukru pudruszczypta
soli200 g
masła, zimnego1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietany 18%2
żółtkaMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtka,
cukier,
sól, kwaśną
śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Blachę o wymiarach 35 x 25 cm (lub 40 x 25 cm) wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód i wyrównać. Ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta (wersja wielkanocna).Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor. Ciasto jest płaskie, ale właśnie takie ma być!Ponadto:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego*Masę najlepiej przygotować dzień wcześniej, by zdążyła dobrze przestygnąć.
Mleko w puszce (zamknięte) umieścić w wysokim garnku i zalać
wodą do przykrycia puszki, na garnek nałożyć pokrywkę. Gotować przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie (w razie konieczności
wodę uzupełniać). Puszkę wyjąć z
wody, całkowicie wystudzić i otworzyć. Gotową masą kajmakową posmarować upieczone i wystudzone ciasto.Posmarowane
kajmakiem ciasto udekorować
bakaliami. Mogą to być
rodzynki,
płatki migdałów, kandyzowana
skórka pomarańczowa lub cytrynowa,
daktyle,
orzechy, itp.* Można użyć gotowej masy kajmakowej z puszki, co znacznie przyspieszy wykonanie mazurka: zwana jest 'masą krówkową' lub 'dulce de leche'.Smacznego :-).
I jeszcze mazurek
czekoladowy: ciasto kruche upieczone według powyższego przepisu, na górę TAKA masa czekoladowa. Taką masę można zrobić samemu, miksując gotową masę kajmakową z rozpuszczoną
gorzką czekoladą (100 g).