ßßß Cookit - przepis na Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

nazwa

Wykonanie

Ten przeze mnie wykonany jeszcze nie jest w wersji świątecznej, bo pieczony w styczniu :-). Na Wielkanoc proponuję ozdobić owieczkami, baziami i skręconym wałeczkiem ciasta naokoło, będzie piękny! Jest bardzo smaczny, ale też słodki (cecha chyba większości ciast z kajmakiem...). Jako pierwszy znika ze stołu :-).
Składniki na kruchy spód:
350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
100 g cukru pudru
szczypta soli
200 g masła, zimnego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.
Blachę o wymiarach 35 x 25 cm (lub 40 x 25 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód i wyrównać. Ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta (wersja wielkanocna).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor. Ciasto jest płaskie, ale właśnie takie ma być!
Ponadto:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego*
Masę najlepiej przygotować dzień wcześniej, by zdążyła dobrze przestygnąć.
Mleko w puszce (zamknięte) umieścić w wysokim garnku i zalać wodą do przykrycia puszki, na garnek nałożyć pokrywkę. Gotować przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie (w razie konieczności wodę uzupełniać). Puszkę wyjąć z wody, całkowicie wystudzić i otworzyć. Gotową masą kajmakową posmarować upieczone i wystudzone ciasto.
Posmarowane kajmakiem ciasto udekorować bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, daktyle, orzechy, itp.
* Można użyć gotowej masy kajmakowej z puszki, co znacznie przyspieszy wykonanie mazurka: zwana jest 'masą krówkową' lub 'dulce de leche'.
Smacznego :-).
I jeszcze mazurek czekoladowy: ciasto kruche upieczone według powyższego przepisu, na górę TAKA masa czekoladowa. Taką masę można zrobić samemu, miksując gotową masę kajmakową z rozpuszczoną gorzką czekoladą (100 g).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-kajmakowy-i-czekoladowy