Wykonanie
Pyszne,
drożdżowe, bardzo delikatne, przyjemnie wilgotne i puszyste jednocześnie - takie są właśnie rogaliki "TOPIELCE". Swoją nazwę zawdzięczają jednemu z etapów ich przygotowania- ciasto po wyrobieniu zawinięte w ściereczce zatapiane jest w zimnej wodzie. To właśnie dzięki temu procesowi oraz dodatkowi kremowego
serka zawdzięczają swój wyjątkowy smak. W dodatku, jak na
ciasto drożdżowe, są dość szybkie do przygotowania. Zapraszam!
Serowe topielce z
wiśnią oraz nadzieniem
waniliowo-
serowym i
serowo-
czekoladowymSkładniki (w temp. pokojowej):· 500 g
mąki pszennej· 100 ml ciepłego
mleka· 200 ml
oleju rzepakowego· 50 g
drożdży· 2
żółtka· 6 łyżek
cukru· łyżka domowego
cukru waniliowego· 150 g
serka Almette śmietankowego·
cukier puder do posypania·
białko do posmarowania
rogaliNadzienie:· słoiczek domowej gęstej
konfitury wiśniowej· Almette
śmietankowe + 2 łyżki domowego
cukru waniliowego· Almette
śmietankowe + 50 g roztopionej
mlecznej czekoladyDrożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku. W misce łączymy pozostałe składniki-
mąkę,
olej,
żółtka,
cukier,
cukier waniliowy i
serek Almette, dodajemy rozpuszczone w
mleku drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy je szczelnie w lnianą ściereczkę i kładziemy do zimnej
wody z kostkami
lodu do momentu aż ciasto wypłynie. Po tym czasie ciasto przekładamy na posypaną
mąką stolnicę- ciasto jest dosyć luźne i należy podsypywać je
mąką. Dzielimy je na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na okrąg, z którego wycinamy po 8 trójkątów. Na trójkąty wykładamy po łyżce utartego z
cukrem waniliowym Almette i łyżeczkę domowej
konfitury wiśniowej. Zawijamy
rogale i układamy je w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część
rogali nadziewamy Almette połączonym z roztopioną
czekoladą. Rogaliki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, żeby urosły. Po tym czasie smarujemy je
białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut. Podajemy posypane
cukrem pudrem. Idealne na ciepło, jak też na zimno. Smacznego!