ßßß Cookit - przepis na Topielce

Topielce

nazwa

Wykonanie

Pyszne, drożdżowe, bardzo delikatne, przyjemnie wilgotne i puszyste jednocześnie - takie są właśnie rogaliki "TOPIELCE". Swoją nazwę zawdzięczają jednemu z etapów ich przygotowania- ciasto po wyrobieniu zawinięte w ściereczce zatapiane jest w zimnej wodzie. To właśnie dzięki temu procesowi oraz dodatkowi kremowego serka zawdzięczają swój wyjątkowy smak. W dodatku, jak na ciasto drożdżowe, są dość szybkie do przygotowania. Zapraszam!
Serowe topielce z wiśnią oraz nadzieniem waniliowo-serowym i serowo-czekoladowym
Składniki (w temp. pokojowej):
· 500 g mąki pszennej
· 100 ml ciepłego mleka
· 200 ml oleju rzepakowego
· 50 g drożdży
· 2 żółtka
· 6 łyżek cukru
· łyżka domowego cukru waniliowego
· 150 g serka Almette śmietankowego
· cukier puder do posypania
· białko do posmarowania rogali
Nadzienie:
· słoiczek domowej gęstej konfitury wiśniowej
· Almette śmietankowe + 2 łyżki domowego cukru waniliowego
· Almette śmietankowe + 50 g roztopionej mlecznej czekolady
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. W misce łączymy pozostałe składniki- mąkę, olej, żółtka, cukier, cukier waniliowy i serek Almette, dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy je szczelnie w lnianą ściereczkę i kładziemy do zimnej wody z kostkami lodu do momentu aż ciasto wypłynie. Po tym czasie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę- ciasto jest dosyć luźne i należy podsypywać je mąką. Dzielimy je na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na okrąg, z którego wycinamy po 8 trójkątów. Na trójkąty wykładamy po łyżce utartego z cukrem waniliowym Almette i łyżeczkę domowej konfitury wiśniowej. Zawijamy rogale i układamy je w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część rogali nadziewamy Almette połączonym z roztopioną czekoladą. Rogaliki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, żeby urosły. Po tym czasie smarujemy je białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem. Idealne na ciepło, jak też na zimno. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/09/topielce.html