Wykonanie


Wesołego Alleluja!

Dla tych, którzy nie
mieli czasu przygotować Wielkanocnej Baby, polecam zrobić tą najłatwiejszą
drożdżową. Takie lubię najbardziej, polukrowana może być spożywana przez kilka dni, smakuje wszystkim!;-))

SKŁADNIKI:- 700 g
mąki pszennej (np. babuni)- 200 ml
mleka- 3
jajka- 2
żółtka- 3/4 opakowania
drożdży świeżych- 160 g
cukru- 180 g
masła-
cukier waniliowy-
zapach cytrynowywYKONANIE:-
mleko podgrzać-
mąkę przesiać do dużej miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone
drożdże, posypać łyżeczką
cukru, dodać niewielką ilość
mleka,
mąkę z brzegów, zamieszać. Odstawić do podwojenia objętości- TAK POWSTAJE ZACZYN, odczekaj minimum 20 minut-
masło rozpuścić w rondelku, odstaw-
jaja za pomocą trzepaczki utrzyj z
cukrem- do miski z
mąką dodać
mleko i
jaja, zacząć wyrabiać ciasto, około 10 minut- dodać tłuszcz, wyrabiamy ciasto energicznie co najmniej przez 15-20minu t- odstawiamy w ciepłe miejsce- ciasto ma podwoić swoją objętość trwa to około 30 - 50 minut- po tym czasie ciasto przekładamy do formy,- odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut- wstawiamy do nagrzanego pieca na 50 -60 minut w temp. 190 stopni C
Lukier:- 1
białko- 5 kropel
olejku migdałowego- 1 łyżeczka
śmietanki- 3/4 szklanki
cukru pudru
Smacznego!