Wykonanie
Pyszne, puszyste,
drożdżowe rogaliki z
serem. Czego chcieć więcej?Jeśli chodzi o ich nadzienie, to możecie rogaliki nadziać praktycznie wszystkim na co macie ochotę :) U mnie
ser, bo miałam ogromną ochotę na coś
serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy
konfitury np truskawkowej (klik).

'drożdżowe rogaliki z
białym serem'Składniki (na 24 szt):* ciasto:- 3 szklanki
mąki pszennej- 30g świeżych
drożdży- 1/3 szklanki letniego
mleka- 1/3 szklanki
jogurtu / słodkiej
śmietanki- 3
jajka- 4-5 czubatych łyżek
cukru pudru- 30g
masła- szczypta
soli* nadzienie:- 200g
białego sera- 2 łyżki miękkiego
masła- 1
żółtko- 1/4 szklanka
cukru pudru- 1 łyżeczka
cukru waniliowego
Biały ser rozgnieść widelcem, dodać
masło,
żółtko,
cukier puder i
cukier waniliowy. Dokładnie rozgnieść widelcem do połączenia się masy. Odstawić do lodówki.Z
drożdży, 1 łyżki
cukru pudru, 1 łyżki
mąki i
mleka zrobić zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły".
Masło rozpuścić i delikatnie wystudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały
cukier puder,
sól,
jajka i
jogurt. Dodać
masło i zaczyn
drożdżowy. Wyrobić do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Ciasto powinno odchodzić od rąk. W razie konieczności podsypać
mąką.Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok.2h.Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Podzielić go na 8 trójkątów. Następnie na brzegu ciasta ułożyć farsz i formować rogaliki.Uformowane rogaliki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok.20min.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180C.Wyrośnięte rogaliki nasmarować
mlekiem ew.
żółtkiem rozkłóconym z
mlekiem.Piec ok 15-20 min do zarumienienia się rogalików.Studzić na kratce.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!

* przepis pochodzi z bloga 'Pasta with apple pie'