Wykonanie

Domowe drożdżówki zrobiłam po raz pierwszy w życiu, dlaczego? a no dlatego że zawsze wolałam po prostu wejść do
cukierni i wyjść z gotową drożdżówką... ot tak, od zaraz bez wyrabiania ciasta, bez pieczenia, bez tego całego czekania aż w końcu ją zjem. Teraz przyznam, że dla tej świeżo wyjętej z piekarnika, cieplutkiej drożdżówki to ja wolę poczekać!Ciasto (z podanej porcji zrobiłam 19 drożdżówek)500 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży40 g
cukru2
jajka0,5 szkl
oleju1 szkl
mlekaszczypta
soliłyżka
cukru waniliowegoNadzienie
serowe600 g
białego sera3 łyżki
cukru pudru2
żółtka2 łyżki
cukru waniliowego2 łyżki budyniu
śmietankowego lub
waniliowegoSposób
Drożdże rozpuścić w letnim
mleku, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrabiać przez 15 minut na jednolite ciasto. Posypać
mąką, zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Składniki na nadzienie połączyć mikserem na jednolitą masę.Z ciasta formować spłaszczone placuszki, układać na blasze wysmarowanej
margaryną. Placuszki pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. W każdym z nich zrobić zagłębienie za pomocą dna szklanki, następnie włożyć w nie nadzienie.Drożdżówki można posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 ºC.Po ostygnięciu można polukrować.

