ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

nazwa

Wykonanie

Domowe drożdżówki zrobiłam po raz pierwszy w życiu, dlaczego? a no dlatego że zawsze wolałam po prostu wejść do cukierni i wyjść z gotową drożdżówką... ot tak, od zaraz bez wyrabiania ciasta, bez pieczenia, bez tego całego czekania aż w końcu ją zjem. Teraz przyznam, że dla tej świeżo wyjętej z piekarnika, cieplutkiej drożdżówki to ja wolę poczekać!
Ciasto (z podanej porcji zrobiłam 19 drożdżówek)
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
40 g cukru
2 jajka
0,5 szkl oleju
1 szkl mleka
szczypta soli
łyżka cukru waniliowego
Nadzienie serowe
600 g białego sera
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
Sposób
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrabiać przez 15 minut na jednolite ciasto. Posypać mąką, zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Składniki na nadzienie połączyć mikserem na jednolitą masę.
Z ciasta formować spłaszczone placuszki, układać na blasze wysmarowanej margaryną. Placuszki pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. W każdym z nich zrobić zagłębienie za pomocą dna szklanki, następnie włożyć w nie nadzienie.
Drożdżówki można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 ºC.
Po ostygnięciu można polukrować.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/01/drozdzowki-z-serem.html