Wykonanie
Niedzielny poranek zaczął sie rodzinnym smakiem na coś słodkiego. Już od jakiegoś czasu kusił mnie przepis na drożdżówki z
serem ze strony pracownia wypiekow i dziś postanowiłam go wypróbować na podwieczorko-kolacje.Ponieważ po pierwszych drożdżówkach pozostał niedosyt postanowiłam je zrobić po raz drugi, tym razem trochę zmodyfikowane nadzienie.Składniki: Ciasto: 550 g
mąki pszennej, 20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant), 40 g
cukru, 2
jajka, 50 g
masła lub 1/2 szklanki
oleju, 1 szklanka
mleka, szczypta
soli.Nadzienie I : ok 600-700 g
białego sera (użyłam biedronkowego Vitello z wiaderka), 3 łyżki
cukru pudru, 1
żółtko, 1 łyżka
cukru waniliowego. Do posmarowania: roztrzepane
jajko.Nadzienie II : 500 g
sera twarogowego, 400 g
serka homogenizowanego waniliowego,
rodzynki (ilość wg upodobań ja dałam DUŻO), 2
jajka.Przygotowanie: Zrobić zaczyn:
drożdże wymieszać z odrobiną
cukru i
mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut. W tym czasie lekko podgrzać
mleko, dodać
masło lub
olej,
cukier,
sól i wymieszać. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z
jajkami. Zmieszać z
mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.W tym czasie przygotować nadzienie
serowe: wszystkie składniki utrzeć.Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełnić je nadzieniem
serowym. Drożdżówki posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piekarnik nagrzać do 200 st C. W nagrzany piekarnik wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce. Z tej porcji wyszło mi 16 dużych drożdżówek.Trudno mi podac dokladną ilość
serka przy nadzieniu I, gdyż po pierwszej porcji zpakowanej do piekarnika okazało się ze
serka jest za mało i musiąłam dorobić. Na każdą drożdżówkę wkładałam czubatą duzą łyżkę masy serowej. Masa serowa jak dla nas wyszła trochę za rzadka dlatego następnym razem zrobię z normalnego
sera białego.W przypadku nadzienia II na każda z 16 drożdżówek wkładalam dużo
serka, więc wyszły mocno
serowe drożdżóweczki.Drożdżóweczki przed wejściem do piekarnika ...

.... i po wyjściu z nadzieniem I ... :)

i z nadzieniem II