Zapraszam na pyszne i szybkie do przygotowania ciasto na bazie serka i pysznych owoców. Obie wersje smakują obłędnie, więc najlepiej przygotować dwa warianty tego pysznego ciasta. Gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka.Składniki:· 500 g sera Almette jogurtowy· 3 szklanki mąki pszennej· 1 szklanka cukru· 3/4 szklanki oleju· 3 jajka· łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią· skórka z jednej cytryny· 3 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:· Almette wiśnia z żurawiną 300 g (może być też Almette Jagoda z Maliną)· 200 g miękkiego masła· 2 łyżki cukru pudru· Owocowy wariant- po 100 g borówek amerykańskich i malin· cukier puder do posypaniaBabka- W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre- Almette, olej, jajka. Do mokrych składników dodajemy porcjami składniki suche. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną zostawiamy czystą, do drugiej dodajemy maliny i borówki i delikatnie mieszamy. Ciasta przelewamy do dwóch klasycznych keksówek wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni termoobieg do tzw. suchego patyczka. Studzimy.Przez ten czas przygotowujemy masę do przełożenia czystej babki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy Almette fruit. Czystą babkę przekrawamy w poprzek na 3 części. Placki przekładamy kremem. Ciasto owocowe pozostawiamy bez kremu. Oba placki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!