ßßß Cookit - przepis na Serowo-owocowa babka w dwóch odsłonach

Serowo-owocowa babka w dwóch odsłonach

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne i szybkie do przygotowania ciasto na bazie serka i pysznych owoców. Obie wersje smakują obłędnie, więc najlepiej przygotować dwa warianty tego pysznego ciasta. Gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka.
Składniki:
· 500 g sera Almette jogurtowy
· 3 szklanki mąki pszennej
· 1 szklanka cukru
· 3/4 szklanki oleju
· 3 jajka
· łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
· skórka z jednej cytryny
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
· Almette wiśnia z żurawiną 300 g (może być też Almette Jagoda z Maliną)
· 200 g miękkiego masła
· 2 łyżki cukru pudru
· Owocowy wariant- po 100 g borówek amerykańskich i malin
· cukier puder do posypania
Babka- W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre- Almette, olej, jajka. Do mokrych składników dodajemy porcjami składniki suche. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną zostawiamy czystą, do drugiej dodajemy maliny i borówki i delikatnie mieszamy. Ciasta przelewamy do dwóch klasycznych keksówek wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni termoobieg do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Przez ten czas przygotowujemy masę do przełożenia czystej babki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy Almette fruit. Czystą babkę przekrawamy w poprzek na 3 części. Placki przekładamy kremem. Ciasto owocowe pozostawiamy bez kremu. Oba placki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/09/serowo-owocowa-babka-w-dwoch-odsonach.html