ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarnisty orkiszowy tort karpatkowo- truskawkowy - idelany na Dzień Matki!

Pełnoziarnisty orkiszowy tort karpatkowo- truskawkowy - idelany na Dzień Matki!

nazwa

Wykonanie

Dziś ciasto wyjątkowe. A musi być takie, gdyż przygotowane zostało z okazji Dnia Matki. Wprawdzie 26 maja dopiero w poniedziałek, jednak to właśnie w weekend zawsze mamy więcej czasu i u mnie w domu to jakże ważne święto postanowiliśmy nieznacznie przesunąć w czasie :) . Jeśli nie macie pomysłu, czym zaskoczyć swoje kochane mamy, to proponowane dziś przeze mnie ciasto będzie świetnym rozwiązaniem. Delikatne, kremowe, mocno truskawkowe. Przygotowane na zdrowszej mące- orkiszowej pełnoziarnistej oraz na dobrym tłuszczu - oleju rzepakowym .
Ciasto robi wrażenie nie tylko smakowe, ale również wizualne. Najlepiej smakuj 3-4 godziny po przygotowaniu, kiedy dobrze się schłodzi, ale ciasto pozostanie nadal świeże i zbytnio nie nawilgnie. Gorąco polecam! Mojej mamie bardzo smakuje :) .
Na ciasto :
· 250 ml wody
· 110 ml oleju rzepakowego
· szczypta soli
· 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 6 jajek
Wodę z solą i olejem rzepakowym doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy mąkę - zaparzamy ją, następnie ponownie ustawiamy na palniku na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym jajku- kiedy wmieszamy dokładnie jedno jajko dodajemy dopiero następne. 3 tortownice o średnicy 24-25 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 równie części, rozprowadzamy je w tortownicy, starając się pozostawić ładne pofalowania. Pieczemy 20-25 minut, termoobieg, 220 stopni. Ciasto studzimy.
Masa truskawkowa:
· dżem truskawkowy
· 500 g truskawek kaszubskich ChOG
· ok. 12 łyżek cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
· duży budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
· czubata łyżka mąki ziemniaczanej
· 2 żółtka
· 1/2 szklanki mleka
· 200 g miękkiego masła
Truskawki i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się truskawek. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić truskawkowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń. Gotową masę truskawkową przekładamy na jeden spód ciasta posmarowanego dżemem truskawkowym.
· ok. 700 g truskawek kaszubskich ChOG
Na tak przygotowanym cieście układamy całe truskawki. Część wykorzystamy na samym końcu do dekoracji tortu. Przykrywamy drugim plackiem.
Masa waniliowo-serowa:
· 200 g miękkiego masła
· 500 g gęstego serka śmietankowego o smaku waniliowym
· 2 łyżki cukru waniliowego
· sok z 1 dużej cytryny
· 3 łyżki mleka w proszku
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serek oraz sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy mleko w proszku i jeszcze raz dobrze mieszamy. Na drugi placek wykładamy masę serową. Na masę serową układamy trzeci placek.
· galaretka truskawkowa
Galaretkę rozrabiamy w szklance gorącej wody. Studzimy. W lekko tężejącej galaretce maczamy truskawki. Owoce układamy dekoracyjnie na cieście. Wstawiamy do lodówki. Torcik podajemy dobrze schłodzony.Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/05/penoziarnisty-orkiszowy-tort-karpatkowo.html