Wykonanie
Dziś ciasto wyjątkowe. A musi być takie, gdyż przygotowane zostało z okazji Dnia
Matki. Wprawdzie 26 maja dopiero w poniedziałek, jednak to właśnie w weekend zawsze mamy więcej czasu i u mnie w domu to jakże ważne święto postanowiliśmy nieznacznie przesunąć w czasie :) . Jeśli nie macie pomysłu, czym zaskoczyć swoje kochane mamy, to proponowane dziś przeze mnie ciasto będzie świetnym rozwiązaniem. Delikatne, kremowe, mocno
truskawkowe. Przygotowane na zdrowszej
mące- orkiszowej pełnoziarnistej oraz na dobrym tłuszczu -
oleju rzepakowym .Ciasto robi wrażenie nie tylko smakowe, ale również wizualne. Najlepiej smakuj 3-4 godziny po przygotowaniu, kiedy dobrze się schłodzi, ale ciasto pozostanie nadal świeże i zbytnio nie nawilgnie. Gorąco polecam! Mojej mamie bardzo smakuje :) .Na ciasto :· 250 ml
wody· 110 ml
oleju rzepakowego· szczypta
soli· 1,5 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 6
jajekWodę z
solą i
olejem rzepakowym doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy
mąkę - zaparzamy ją, następnie ponownie ustawiamy na palniku na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a
mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym
jajku- kiedy wmieszamy dokładnie jedno
jajko dodajemy dopiero następne. 3 tortownice o średnicy 24-25 cm smarujemy
masłem i obsypujemy
mąką. Ciasto dzielimy na 3 równie części, rozprowadzamy je w tortownicy, starając się pozostawić ładne pofalowania. Pieczemy 20-25 minut, termoobieg, 220 stopni. Ciasto studzimy.Masa truskawkowa:·
dżem truskawkowy· 500 g
truskawek kaszubskich ChOG· ok. 12 łyżek
cukru - ilość
cukru zależy od tego, jak słodkie mamy
owoce· duży
budyń waniliowy (na 3/4 l
mleka)· czubata łyżka
mąki ziemniaczanej· 2
żółtka· 1/2 szklanki
mleka· 200 g miękkiego
masłaTruskawki i
cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy,
mąkę oraz
żółtka łączymy z
mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się
truskawek. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić
truskawkowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie
masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny
budyń. Gotową masę
truskawkową przekładamy na jeden spód ciasta posmarowanego
dżemem truskawkowym.· ok. 700 g
truskawek kaszubskich ChOGNa tak przygotowanym cieście układamy całe
truskawki. Część wykorzystamy na samym końcu do dekoracji
tortu. Przykrywamy drugim plackiem.Masa
waniliowo-serowa:· 200 g miękkiego
masła· 500 g gęstego
serka śmietankowego o smaku
waniliowym· 2 łyżki
cukru waniliowego· sok z 1 dużej
cytryny· 3 łyżki
mleka w proszkuMasło ucieramy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy
serek oraz
sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy
mleko w proszku i jeszcze raz dobrze mieszamy. Na drugi placek wykładamy masę
serową. Na masę
serową układamy trzeci placek.·
galaretka truskawkowaGalaretkę rozrabiamy w szklance gorącej
wody. Studzimy. W lekko tężejącej
galaretce maczamy
truskawki.
Owoce układamy dekoracyjnie na cieście. Wstawiamy do lodówki. Torcik podajemy dobrze schłodzony.Smacznego!