ßßß Cookit - przepis na TORCIK NARODOWY

TORCIK NARODOWY

nazwa

Wykonanie

Euro za nami. Mam wrażenie, że cała kibicowska atmosfera, która się wytworzyła zniknęła jak za sprawą przekutego balona. A tymczasem mijają kolejne dni Olimpiady w Londynie. Mamy dwa medale złote (Tomasz Majewski, Adrian Zieliński), jeden srebrny (Sylwia Bogacka) i trzy brązowe (Julia Michalska i Magdalena Fularczyk, Damian Janikowski, Bartłomiej Bonk). Kibicujecie naszym sportowcom? Jeśli tak to na sportowe wieczory i nie tylko proponuję
TORTOWNICA 26CM
200 g mąki
1/4 opakowania cukru waniliowego
245 g cukru
szczypta soli
1 żółtko
125 g masła
14 łyżeczek żelatyny
750 g truskawek
500 g kwaśnego mleka
sok z 1 cytryny
250 g śmietany 30%
Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym, 60 g cukru, solą. Dodajemy żółtko oraz pokrojone w kawałki masło - szybko zagniatamy. Wykładamy na spód tortownicy - wyrównujemy płaską dłonią, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 18 minut w temperaturze 200°C. Studzimy.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. 500 g miksujemy z dodatkiem 60g cukru. W gorącej wodzie rozpuszczamy 8 łyżeczek żelatyny, dodajemy 5 łyżek musu truskawkowego i mieszamy - dodajemy do pozostałej części musu i ponownie mieszamy. Schładzamy.
Mleko miksujemy z pozostałym cukrem (125 g) i sokiem z cytryny. Rozpuszczamy 6 łyżek żelatyny, rozprowadzamy z 5 łyżkami kremu mlecznego i mieszamy z jego resztą. Schładzamy.
Śmietanę ubijamy i dodajemy do tężejącego kremu mlecznego.
Krem mleczny na przemian z musem truskawkowym wykładamy na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki na minimum 3h. Przed podaniem ozdabiamy pozostałymi truskawkami.
Przepis zaczerpnięty z pisma "Z ŻYCIA WZIĘTE - PYSZNE CIASTA Z OWOCAMI" .
SMACZNEGO :-)
P.S. Jeśli spodobał Wam się ten przepis, możecie na niego zagłosować tu . Dziękuję ;-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/08/torcik-narodowy.html