Wykonanie
Euro za nami. Mam wrażenie, że cała kibicowska atmosfera, która się wytworzyła zniknęła jak za sprawą przekutego balona. A tymczasem mijają kolejne dni Olimpiady w Londynie. Mamy dwa medale złote (Tomasz Majewski, Adrian Zieliński), jeden srebrny (Sylwia Bogacka) i trzy brązowe (Julia Michalska i Magdalena Fularczyk, Damian Janikowski, Bartłomiej
Bonk). Kibicujecie naszym sportowcom? Jeśli tak to na
sportowe wieczory i nie tylko proponujęTORTOWNICA 26CM200 g
mąki1/4 opakowania
cukru waniliowego245 g
cukruszczypta
soli1
żółtko125 g
masła14 łyżeczek
żelatyny750 g
truskawek500 g kwaśnego
mlekasok z 1
cytryny250 g
śmietany 30%Mąkę mieszamy z
cukrem waniliowym, 60 g
cukru,
solą. Dodajemy
żółtko oraz pokrojone w kawałki
masło - szybko zagniatamy. Wykładamy na spód tortownicy - wyrównujemy płaską dłonią, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 18 minut w temperaturze 200°C. Studzimy.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. 500 g miksujemy z dodatkiem 60g
cukru. W gorącej wodzie rozpuszczamy 8 łyżeczek
żelatyny, dodajemy 5 łyżek musu
truskawkowego i mieszamy - dodajemy do pozostałej części musu i ponownie mieszamy. Schładzamy.
Mleko miksujemy z pozostałym
cukrem (125 g) i
sokiem z cytryny. Rozpuszczamy 6 łyżek
żelatyny, rozprowadzamy z 5 łyżkami kremu
mlecznego i mieszamy z jego resztą. Schładzamy.
Śmietanę ubijamy i dodajemy do tężejącego kremu
mlecznego.Krem
mleczny na przemian z musem
truskawkowym wykładamy na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki na minimum 3h. Przed podaniem ozdabiamy pozostałymi
truskawkami.Przepis zaczerpnięty z pisma "Z ŻYCIA WZIĘTE - PYSZNE CIASTA Z
OWOCAMI" .SMACZNEGO :-)P.S. Jeśli spodobał Wam się ten przepis, możecie na niego zagłosować tu . Dziękuję ;-)