Rabarbar - a dokładniej rzewień, gdyż właśnie tak poprawnie nazywa się ta roślina- jest warzywem o azjatyckim rodowodzie. W kuchni ceniony jest za swój kwaskowaty smak. Idealnie prezentuje się zarówno solo, jaki w duecie z innymi owocami- jabłkami czy truskawkami. Dziś zapraszam na pyszną odwróconą tartę, w której kwaśny smak rabarbaru przełamałam słodyczą karmelu.SKŁADNIKI:Składniki:200 g miękkiego masła3 duże łodygi rabarbaru1 -2 jabłka grójeckie2 szklanki cukru1/2 szklanki wody2 duże jajka200 g kwaśnej śmietanyskórka z 1 cytrynyłyżeczka ekstraktu waniliowego2 szklanki mąki pszennej3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Szklane naczynie do tarty smarujemy dobrze masłem, układamy na nim po porcjowane na 3-4 cm kawałki łodyżki rabarbaru oraz pokrojone w pół talarki jabłka (ze skórką). 1/2 szklanki wody p[odgrzewamy w garnuszku razem z 1 1/4 szklanką cukru - całość gotujemy aż będzie miała bursztynowy kolor- nie mieszamy, możemy jedynie poruszać patelnią. Gotowy karmel przelewamy na rabarbar. Masło i 3/4 szklanki cukru ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy śmietanę, skórkę cytrynową i wanilię. Ciasto wylewamy równomiernie na rabarbar i jabłka. Pieczemy ok. 50 minut. Studzimy ok. 15 minut i przekładamy na talerz, odwracając ciasto owocami do góry. Zdobimy cukrem pudrem. Smacznego!