ßßß Cookit - przepis na Odwrócone ciasto z rabarbarem i jabłkami

Odwrócone ciasto z rabarbarem i jabłkami

nazwa

Wykonanie

Rabarbar - a dokładniej rzewień, gdyż właśnie tak poprawnie nazywa się ta roślina- jest warzywem o azjatyckim rodowodzie. W kuchni ceniony jest za swój kwaskowaty smak. Idealnie prezentuje się zarówno solo, jaki w duecie z innymi owocami- jabłkami czy truskawkami. Dziś zapraszam na pyszną odwróconą tartę, w której kwaśny smak rabarbaru przełamałam słodyczą karmelu.
SKŁADNIKI:
Składniki:
200 g miękkiego masła
3 duże łodygi rabarbaru
1 -2 jabłka grójeckie
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 duże jajka
200 g kwaśnej śmietany
skórka z 1 cytryny
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Szklane naczynie do tarty smarujemy dobrze masłem, układamy na nim po porcjowane na 3-4 cm kawałki łodyżki rabarbaru oraz pokrojone w pół talarki jabłka (ze skórką). 1/2 szklanki wody p[odgrzewamy w garnuszku razem z 1 1/4 szklanką cukru - całość gotujemy aż będzie miała bursztynowy kolor- nie mieszamy, możemy jedynie poruszać patelnią. Gotowy karmel przelewamy na rabarbar. Masło i 3/4 szklanki cukru ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy śmietanę, skórkę cytrynową i wanilię. Ciasto wylewamy równomiernie na rabarbar i jabłka. Pieczemy ok. 50 minut. Studzimy ok. 15 minut i przekładamy na talerz, odwracając ciasto owocami do góry. Zdobimy cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/05/odwrocone-ciasto-z-rabarbarem-i-jabkami.html