ßßß
Cookit - przepis na Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy z jeżynami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy z jeżynami
Składniki
Herbatniki
Sezam
Masło
Cukier brązowy
Czekolada gorzka
Galaretka cytrynowa
Czekolada
Ser twarogowy
Wiórki kokosowe
Miód
Woda
Galaretka
Margaryna bona
Ciastka
Konfitura
Wykonanie
Na ostatki musi być coś wyjątkowo apetycznego. A co może być lepsze od czekolady? Potrójna jej dawka! A dokładniej zestawienie
trzech
nut
smakowych
-
sezamków
z
gorzką czekoladą
,
kokosu
z
czekoladą białą
oraz
jeżyn
z
czekoladą mleczną
. Po prostu niebo w gębie. Co ważne- całość przygotowuje się błyskawicznie i nie wymaga pieczenia. Wypróbujcie!Składniki:Spód:· 100 g
herbatników
· 110 g
sezamków
· 100 g miękkiego
masła
· 2 łyżki
brązowego cukru
· 100 g zimnej
gorzkiej czekolady
Herbatniki
,
czekoladę
i
sezamki
kruszymy w malakserze. Dodajemy do nich stopione
masło
i
cukier
całość krótko miksujemy. Musimy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Całość przekładamy do przygotowanej foremki - tortownicy o średnicy 26cm.Masa serowa:· 2
galaretki cytrynowe
· 2
czekolady białe
· 1 kg
sera twarogowego
trzykrotnie zmielonego· 100 g miękkiego
masła
·
wiórki kokosowe
150 g· 4 łyżki
miodu
spadziowego· 1,5 szklanki gorącej
wody
do rozpuszczenia
galaretek
Galaretki
rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej
wody
. Dodajemy połamaną na kawałki
białą czekoladę
i mieszamy, żeby całość się rozpuściła. Odstawiamy, żeby masa przestygła i zaczęła lekko tężeć.
Masło
ucieramy z
miodem
. Dodajemy stopniowo
ser
i lekko tężejącą masę
galaretkowo
-
czekoladową
. Na koniec dodajemy
wiórki kokosowe
- delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na
ciasteczkowy
spód i wstawiamy do stężenia do lodówki.Dekoracja:·
wiórki kokosowe
· 54 g
sezamków
Do
boków
ciasta przyklejamy połówki
ciasteczek
-
sezamków
i
wiórki kokosowe
.Polewa jeżynowa:·
konfitura
jeżynowa - 2 łyżki· 100 g
mlecznej czekolady
W rondelku podgrzewamy
konfiturę
. Dodajemy pokruszoną
czekoladę
i czekamy, aż wszystko ładnie się połączy. Lekko przestudzonym sosem polewamy sernik. Smacznego!
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/03/potrojnie-czekoladowy-sernik-sezamkowo.html
Przepisy powiązane
Tarta czekoladowo-kajmakowa bez pieczenia
Ciasto kokosowe bez pieczenia z owocami i galaretką
Czekoladowe praliny z orzechową posypką
Pralinki bananowo-kokosowe
Ciasteczka cappuccino…
Składniki powiązane (0)