ßßß Cookit - przepis na Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy z jeżynami

Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy z jeżynami

nazwa

Wykonanie

Na ostatki musi być coś wyjątkowo apetycznego. A co może być lepsze od czekolady? Potrójna jej dawka! A dokładniej zestawienie trzech nut smakowych - sezamków z gorzką czekoladą, kokosu z czekoladą białą oraz jeżyn z czekoladą mleczną. Po prostu niebo w gębie. Co ważne- całość przygotowuje się błyskawicznie i nie wymaga pieczenia. Wypróbujcie!
Składniki:
Spód:
· 100 g herbatników
· 110 g sezamków
· 100 g miękkiego masła
· 2 łyżki brązowego cukru
· 100 g zimnej gorzkiej czekolady
Herbatniki, czekoladę i sezamki kruszymy w malakserze. Dodajemy do nich stopione masło i cukier całość krótko miksujemy. Musimy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Całość przekładamy do przygotowanej foremki - tortownicy o średnicy 26cm.
Masa serowa:
· 2 galaretki cytrynowe
· 2 czekolady białe
· 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
· 100 g miękkiego masła
· wiórki kokosowe 150 g
· 4 łyżki miodu spadziowego
· 1,5 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia galaretek
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. Dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszamy, żeby całość się rozpuściła. Odstawiamy, żeby masa przestygła i zaczęła lekko tężeć. Masło ucieramy z miodem. Dodajemy stopniowo ser i lekko tężejącą masę galaretkowo-czekoladową. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe- delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do stężenia do lodówki.
Dekoracja:
· wiórki kokosowe
· 54 g sezamków
Do boków ciasta przyklejamy połówki ciasteczek-sezamków i wiórki kokosowe.
Polewa jeżynowa:
· konfitura jeżynowa - 2 łyżki
· 100 g mlecznej czekolady
W rondelku podgrzewamy konfiturę. Dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż wszystko ładnie się połączy. Lekko przestudzonym sosem polewamy sernik. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/03/potrojnie-czekoladowy-sernik-sezamkowo.html