ßßß
spód250 g herbatników maślanych, zmielone lub drobno pokruszone100 g masła, rozpuszczone1 łyżka mioduok. 5 łyżek ciepłej wody (ilość zależy od ciastek)Pokruszone herbatniki zmieszać z miodem i rozpuszczonym masłem. Następnie dodajemy tyle wody, by powstała lekko lepiąca masa (ja dałam 5 łyżek, jednak ilość zależy od suchości ciastek). Masę wykładamy na blaszkę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych warstw.warstwa nr 1 - kajmakowa400 g masy krówkowej kajmakowej2 łyżki śmietanki 30%Masę i śmietankę podgrzewamy w garnku, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa, bez grudek cukru (nie musi się gotować, wystarczy pozbyć się ewentualnych grudek). Wykładamy masę na spód tarty i wkładamy do lodówki.
warstwa nr 2 - ganache czekoladowe90 ml śmietanki 30%100 g gorzkiej/deserowej czekoladyŚmietankę podgrzewamy w garnku. Gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili należy zacząć mieszać masę aż do połączenia składników i powstania gładkiej masy. Ganache wykładamy delikatni na spód kajmakowy.Ja dodatkowo posypałam wierzch płatkami czekoladowymi.Całą tartę wkładamy do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Oczywiście tarta nadaje się od razu do jedzenia, jednak po spędzeniu kilku godzin w lodówce robi się bardziej "zwięzła" (kajmak i czekolada robią się twardsze).