Wykonanie

To tyle, jeśli chodzi o ładną pogodę w Dublinie. Za oknem ponuro, a my z Zuzią utknęłyśmy w domu. Taki dzień aż się prosił o coś pysznego na poprawę humoru ;)To chyba najlepsze
ciasteczka kawowe, jakie zdarzyło mi się jeść (choć przyznaję, że nie spodziewałam się po nich wiele, gdy przeczytałam przepis). Są kruchutkie i rozpływające się w ustach, wspaniale pachną i jeszcze lepiej smakują :) I choć wyciśnięcie ich przez szprycę kosztowało mnie sporo wysiłku (najwyraźniej przydała by mi się siłownia ;), to zdecydowanie warto było trochę się pomęczyć.Polecam :)* przepis pochodzi z „Baking cookies and biscuits”

Składniki na 18
ciasteczek:2 łyżeczki dobrej jakości
kawy instant2 łyżeczki wrzątku150g
mąki pszennej115g
mąki kukurydzianej1 łyżka
kakao225g miękkiego, niesolonego
masła75g drobnego
brązowego cukru (w oryginale 50g)Dodatkowo:50g
białej czekolady25g
gorzkiej czekoladyWykonanie:
Kawę rozpuść we wrzątku i odstaw na bok do przestudzenia.
Mąki oraz
kakao przesiej i odłóż.
Masło ucieraj z
cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną
kawę, zmiksuj. Wsyp przesiane suche składniki i wymieszaj dokładnie.Przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy około 1cm. Wyciskaj nieduże spirale na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując nieduże odstępy. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, możesz po prostu uformować z nich kulki wielkości
orzecha włoskiego i spłaszczyć delikatnie.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C i piecz przez około 10 – 15 minut (
ciastka powinny stężeć, ale nie zbrązowieć). Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw przez minutę na blasze, po czym przenieś delikatnie na kratkę do studzenia.
Czekolady rozpuść w kąpieli
wodnej i udekoruj nimi wystudzone
ciastka.Pozostaw do całkowitego zastygnięcia, zanim podasz.Smacznego :)
