ßßß
To tyle, jeśli chodzi o ładną pogodę w Dublinie. Za oknem ponuro, a my z Zuzią utknęłyśmy w domu. Taki dzień aż się prosił o coś pysznego na poprawę humoru ;)To chyba najlepsze ciasteczka kawowe, jakie zdarzyło mi się jeść (choć przyznaję, że nie spodziewałam się po nich wiele, gdy przeczytałam przepis). Są kruchutkie i rozpływające się w ustach, wspaniale pachną i jeszcze lepiej smakują :) I choć wyciśnięcie ich przez szprycę kosztowało mnie sporo wysiłku (najwyraźniej przydała by mi się siłownia ;), to zdecydowanie warto było trochę się pomęczyć.Polecam :)* przepis pochodzi z „Baking cookies and biscuits”
Składniki na 18 ciasteczek:2 łyżeczki dobrej jakości kawy instant2 łyżeczki wrzątku150g mąki pszennej115g mąki kukurydzianej1 łyżka kakao225g miękkiego, niesolonego masła75g drobnego brązowego cukru (w oryginale 50g)Dodatkowo:50g białej czekolady25g gorzkiej czekoladyWykonanie:Kawę rozpuść we wrzątku i odstaw na bok do przestudzenia.Mąki oraz kakao przesiej i odłóż.Masło ucieraj z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kawę, zmiksuj. Wsyp przesiane suche składniki i wymieszaj dokładnie.Przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy około 1cm. Wyciskaj nieduże spirale na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując nieduże odstępy. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, możesz po prostu uformować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć delikatnie.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C i piecz przez około 10 – 15 minut (ciastka powinny stężeć, ale nie zbrązowieć). Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw przez minutę na blasze, po czym przenieś delikatnie na kratkę do studzenia.Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i udekoruj nimi wystudzone ciastka.Pozostaw do całkowitego zastygnięcia, zanim podasz.Smacznego :)