ßßß
Uwielbiam ciasta, ale przyznam szczerze, że jeszcze większą słabość mam do ciasteczek. Jeżeli mam wybór, do kubka kawy zawsze wybiorę ciasteczko… albo trzy, a najlepiej siedem :)) Przyznaję bez bicia – jem zdecydowanie za dużo ciasteczek ;)Wiedeńskie ciasteczka są dość popularne i można je spotkać w wielu wersjach smakowych, np. czekoladowe, z dodatkiem cynamonu, czy proste waniliowe. Osobiście najbardziej kojarzę te ostatnie i je właśnie postanowiłam upiec.Ciasteczka smakują dokładnie tak, jak je sobie wyobrażałam – są kruchutkie, maślane, pyszne. Niewielki dodatek czekolady dodaje im charakteru i podkreśla wspaniały maślany posmak, a wanilia sprawia, że nie są mdłe. Żałuję, że nie upiekłam ich wcześniej, bo uplasowały się w zdecydowanej czołówce najlepszych ciasteczek, które zdarzyło mi się jeść :)Polecam :)* przepis z „Mum’s Baking Book”, z moimi modyfikacjamiSkładniki na około 12 – 15 ciasteczek:100g miękkiego, niesolonego masła30g cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego110g mąki pszennej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka mąki kukurydzianejDodatkowo:około 50g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej (użyłam mlecznej o zawartości kakao 51%)Wykonanie:Suche składniki przesiej, odłóż.Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy i zmiksuj do połączenia.Wsyp przesiane suche składniki i zmiksuj dokładnie, aż masa będzie gładka.Przełóż ciasto do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj podłużne ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz w temperaturze 170°C przez około 10 minut, aż ciasteczka zarumienią się delikatnie. Po upieczeniu pozostaw na kratce przez 15 minut, zanim przełożysz je na kratkę do całkowitego wystudzenia.Zimne ciasteczka polej czekoladą.
Smacznego :)