Wykonanie
Składnikiok. 20 sztuk100 g miękkiego
masła100 g dobrej
gorzkiej czekolady o zawartości
kakao ok. 70%50 g
mlecznej czekolady100 g
cukru pudrugorzkie
kakao do obtoczeniaPrzygotowanie
Masło pokroić w małą kosteczkę.
Czekoladę gorzką i
mleczną połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli
wodnej.*
Masło utrzeć mikserem razem z
cukrem pudrem (około 7 minut). Stopniowo dodawać po łyżce
czekoladę (ostudzoną, letnią) cały czas miksując (w
sumie nie dłużej niż 1 minutę). Wstawić do lodówki na około 1 - 2 godziny, do czasu aż masa zgęstnieje, na tyle aby można ją było formować.Nabierać łyżeczką gęstą masę i formować kulki (
póki masa nie jest jeszcze bardzo twarda kulki mogą być niezgrabne i poszarpane). Ułożyć je na talerzu i wstawić do lodówki do stężenia (na około 1 godzinę).Wygładzić powierzchnię twardych
trufli i posypać
kakao (przez sitko). Włożyć do lodówki i tam je przechowywać.Jeśli mamy silikonową foremkę na
lód lub inną foremkę na
trufle, np. w kształcie serduszek, możemy jej tutaj użyć. Wgłębienia oprószamy
kakao, wypełniamy gęstniejącą masą i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Następnie wyjmujemy
trufle z foremki (tak jak wyciskamy
lód) i obtaczamy w
kakao.Wskazówki* Jak roztopić
czekoladę w kąpieli
wodnejPołamaną na kosteczki
czekoladę włożyć do miski (np. metalowej). Miskę postawić (zawiesić) na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością
wody (około 1 szklanki). Dno miski z
czekoladą nie może dotykać do
wody. Mieszając od czasu do czasu roztopić
czekoladę, po roztopieniu zdjąć miskę z garnka. Uważać aby do
czekolady nie dostała się nawet najmniejsza ilość
wody.