ßßß Cookit - przepis na Maślane trufle z czekoladą

Maślane trufle z czekoladą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 63
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 575 gramów
czekolada mleczna 75 gramów
śmietana kremowa 200 gramów
masło 125 gramów
cukier puder 20 gramów
kakao 1 łyżek deserowych
wiórki czekoladowe 125 gramów
Wykonanie:
Śmietanie zagotować, zdjąć z ognia, mieszając, rozpuścić w niej 125g połamanej gorzkiej czekolady i pozostawić na 2 godziny.
Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, stopniowo dodając rozpuszczona w śmietanie czekoladę. Masą napełnić szpryce do tortów. Następnie napełnić nią foremki do pralinek (mogą być silikonowe) równo z brzegami i pozostawić na noc w chłodnym miejscu.
Połamana mleczna czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na pralinki tak, by powstały niewielkie kuleczki - nadzienie. Wstawić do lodówki na 15 minut.
Połamane 450g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą widelca lub szczypczyków kuchennych zamoczyć pralinki w czekoladzie. Pozostawić na 5 minut do osączenia pilnując, aby czekolada całkowicie nie stężała.
Jeszcze wilgotne pralinki obtoczyć w czekoladowych wiórkach i chłodzić 60 minut. Ułożyć je w papierowych foremkach i lekko oprószyć kakao.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Powyżej 1 roku
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12954/Maslane-trufle-z-czekolada