ßßß
Fot. MARCIN URBANCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Czekoladki lawendowe - składniki:(na ok. 20 sztuk):200 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)150 ml śmietanki 30-36 proc.12 sztuk świeżych lub 18 suszonych kwiatów lawendy1 łyżka masła25 g cukru pudruczekolada w płatkach biała i ciemna do obtoczeniaCzekoladki lawendowe - sposób przygotowania: W rondlu o grubym dnie zagotuj śmietanę z lawendą, zdejmij z ognia i odstaw na 45 minut, żeby aromat lawendy przeszedł do śmietany, a następnie ponownie zagotuj, odcedź i odstaw płyn do wystygnięcia. W kąpieli wodnej roztop połamaną na cząstki czekoladę, dodaj masło, cukier puder i śmietanę, dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka. Przestudź i wstaw do lodówki, aby masa stężała, ale była nadal plastyczna. Z masy formuj nieregularne czekoladki i obtocz je w wiórkach z białej i ciemnej czekolady. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny.Domowe czekoladki
małe porcje, zrób w nich dołek, wsadź do środka wisienkę i uformuj kulkę. Każdą kulkę obtocz w kawie rozpuszczalnej. Tak przygotowane trufle przechowuj w lodówce. Autor: Aneta Kosiba Praliny migdałowe Jeśli masz ochotę na przygotowanie czegoś naprawdę wyjątkowego, wybierz czekoladki lawendowe