ßßß
Składniki :125 g ciastek zbożowych bez czekolady np. Digestive100 g masła50 g czekolady mlecznej bądź gorzkiejWarstwa kajmakowa:150 g czekolady gorzkiej400 g masy mleka skondensowanego słodzonegoWarstwa śmietanowa:350 g śmietany 36%4 łyżki cukru pudruDodatkowo:kakao do posypaniatortownica o średnicy 20 cmSposób przygotowania:Puszkę z mlekiem skondensowanym ustawić w garnku. Do garnka nalać wodę tak, aby zakryła powierzchnię puszki, a następnie gotować 4-5 godzin uzupełniając w trakcie poziom wyparowanej wody. Przestudzić.Spód:Ciastka włożyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej, a następnie rozbić tłuczkiem, najdrobniej jak to możliwe.Masło oraz czekoladę rozpuścić w rondlu, następnie połączyć z pokruszonymi ciasteczkami i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą wyłożyć dno oraz boki tortownicy. Wstawić do lodówki na 20 minut.Warstwa kajmakowa:Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty i przeżyć do żaroodpornej miski. Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie połączyć masę kajmakową wraz z rozpuszczoną czekoladą, dokładnie wymieszać. Masę przelać na gotowy spód,po czym wstawić do lodówki.Warstwa śmietanowa:Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno, przełożyć na warstwę masy kajmakowej, zachowując około 5-6 łyżek stołowych do dekoracji.Pozostałą ilość śmietany umieścić w szprycy (worka cukierniczego) z okrągłą końcówką, po czym tworzyć okrągłe kształty ułożone blisko siebie. Wstawić do lodówki.Przed podaniem posypać obficie kakao.