ßßß
Witam! Dzisiaj wstawiam przepis na lekki mus czekoladowy. Miałam dzisiaj nic nie robić bo pogoda jakoś nie nastraja pozytywnie, ale ... zachciało mi się słodkiego :). Wszystkie produkty miałam w lodówce, więc zrobienie musu to jakieś pół godzinki roboty. Jest fajny... nie aż tak słodki, ma fajną konsystencje. Polecam wszystkim łasuchom! :) Robię go już dosyć długo. Przepis bazowy pochodzi stąd . Ja go troszkę zmieniłam.Składniki:1 tabliczka czekolady gorzkiej1 łyżeczka masła300 ml śmietanki 36 %1 białko3 łyżki cukru pudru
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżeczką masła - całość odstawiamy do wystudzenia.Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wystudzoną czekoladę mieszamy z białkiem, a następnie całość dokładnie mieszamy z ubitą śmietaną. Mus przekładamy do pucharków i dekorujemy np. wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów lub startą białą czekoladą.Smacznego!

