ßßß Cookit - przepis na Ciastka czekoladowo - miętowe

Ciastka czekoladowo - miętowe

nazwa

Wykonanie

Są przewspaniałe. Intensywnie czekoladowe z polewą miętową. I co najważniejsze - mięciutkie nawet na drugi dzień, i na kolejny... jeśli tak długo poleżą ;-). Wiktoria (surowy juror), po skosztowaniu powiedziała: polewa dobra, a ciasteczka jeszcze lepsze :-).
Składniki na około 26 ciastek:
100 g masła, w temperaturze pokojowej
150 g jasnego brązowego cukru (lub mniej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
150 g mąki pszennej
35 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g posiekanej gorzkiej czekolady lub chocolate chips
Na glazurę:
75 g cukru pudru
1 łyżka kakao
2 łyżki wrzącej wody
1/4 łyżeczki ekstraktu z mięty
Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy. Dalej ubijając wbić jajko i ekstrakt. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, dodać do masy maślanej, zmiksować. Na końcu dodać czekoladę, wymieszać.
Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wykładać ciasteczka łyżeczką (nakładając kopiastą łyżeczkę), w niedużych odstępach. Piec około 12 minut w temperaturze 180ºC. Odczekać chwilę przed zdjęciem z blachy, studzić na kratce.
Składniki na glazurę wymieszać w małym rondelku, podgrzać, aż dobrze się połączą i uwaga: polewa będzie szybko gęstnieć. Jeszcze ciepłą glazurą ozdobić ciastka.
Smacznego :-).
Przepis Nigelli Lawson z 'Nigella Express'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/chocolate-mint-cookies