Wykonanie
Pyszne, sycące i kolorowe danie. Naturalna
słodycz z
owoców i
miodu idealnie komponuje się z delikatnym smakiem dyni i kremowym
ryżem. Dla urozmaicenia tekstury dania dodajmy
płatki migdałowe, a dla balansu
smakowego kleks kwaśnej
śmietany. Zapraszam.Składniki na 2 porcje:200 g
ryżu arborio750 ml
mlekapołowa
laski wanilii450 g mrożonej dyni75 g
płatków migdałowych500 g
truskawek3
kiwi3 łyżki
masłagałka muszkatołowaszczypta
cynamonucukier brązowy - ok. 3 łyżki
miód akacjowy - ok. 3 łyżki
jogurt naturalny lub kwaśna
śmietana do podaniakilka listków świeżej
kolendryNa patelni rozpuszczamy 2 łyżki
masła z łyżką
brązowego cukru i łyżką
miodu. Dodajemy
płatki migdałowe i chwilkę smażymy, aż się zezłocą. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
dynię i chwilę smażymy. Kiedy straci swoją surowość, ale będzie al dente dodajemy pokrojone w cienkie plasterki
truskawki i pokrojone w półtalarki
kiwi . Chwilkę smażymy, doprawiamy
gałką muszkatołową i
cynamonem. Zdejmujemy z ognia.
Mleko zagotowujemy z ziarenkami wyskrobanymi z połowy
laski wanilii. Do
mleka dodajemy również pozostałą laskę, aby oddała swój aromat (pamiętajmy, by usunąć ją przed dodawaniem
mleka do
ryżu). W garnku o szerokim dnie rozpuszczamy jedną łyżkę
masła, dodajemy
ryż i przesmażamy, aż ziarenka
będę szkliste. Następnie zalewamy je chochelką gorącego
mleka. Mieszamy, aż
ryż wchłonie płyn i stopniowo dodajemy kolejną porcję
mleka. Działamy tak do momentu, aż
ryż będzie al dente. Dosmaczamy
miodem oraz
brązowym cukrem. Do
ryżu przekładamy 3/4 przygotowanej dyni z
truskawkami i
kiwi- delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pozostałe
owoce wykładamy już na talerzach na gotowe danie. Podajemy z listkami świeżej
kolendry oraz kleksem kwaśnej
śmietany lub
jogurtu ozdobione świeżymi
truskawkami. Całość możemy jeszcze skropić
miodem akacjowym. Smacznego!