Wykonanie
Już miesiąc mnie tu nie było z nowym przepisem. Jakoś tak nie było kiedy testować nowego, więc odświeżałem to, co sprawdzone - m.in. tartę
rabarbarową (przepis tutaj). W końcu udało się jednak ogarnąć. Na ten weekend planowałem pieczenie i jak planowałem, tak zrobiłem. Tyle że, w związku z niespodziewanym przybytkiem kilograma
truskawek, musiałem wymyślić inne niż pierwotnie ciasto. I tak zamiast pani Walewskiej, którą już wkrótce mam zamiar upiec, powstało szybkie, proste ciasto z
truskawkami. Jest naprawdę
banalne - wystarczy wymieszać łyżką składniki i włożyć do piekarnika :).Przepis inspirowany przepisem z Małej
Cukierenki (tutaj).

Składniki:1,5 szklanki
mąki oraz łyżka do oprószenia
truskaweknieco ponad pół szklanki
brązowego cukrupół łyżeczki
proszku do pieczeniapłaska łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonu1
jajkopół kostki (100 g)
masłaok. 150 g gęstego
jogurtu naturalnego (lub innego)ok. 1/4 szklanki
mlekaponad szklanka pokrojonych w kostkę
truskawekgarstka
płatków migdałowychMąkę przesiać do miski. Wymieszać z
cukrem,
proszkiem do pieczenia,
sodą i
cynamonem.
Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Dodać do niego
jogurt,
mleko oraz
jajko. Wymieszać dokładnie składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Do ciasta wsypać pokrojone w kostkę i oprószone
mąką truskawki. Wymieszać.Całość przełożyć do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia [na tortownicę należy podwoić ilość składników oraz wydłużyć nieco czas pieczenia] i posypać
płatkami migdałowymi.Piec w 180 o C przez ok. 60 min.Wyjąć i wystudzić całkowicie.
