Wykonanie
Miał być weekendowy wyjazd w góry. Miało być fantastycznie. Niestety ..nic z tego nie wyszło bo choroba całkowicie mnie pokonała. Zakaz wychodzenia przez najbliższe dni i stos lekarstw. Nie pamiętam żebym kiedykolwiek brała ich aż tyle. Ale to cena jaką muszę zapłacić za chodzenie do pracy z wysoką gorączką przez 4 dni. I w efekcie trzeba było wyjazd odwołać. Bardzo żałuję ale wiem, że co ma wisieć nie utonie.
Póki co zamiast zajadać góralskie pyszności ..snuję się po domu. Ale nie ma tego złego... Przygotowałam sobie dziś
ryż na mleku..trochę na pocieszenie. Pamiętam go jeszcze z okresu dzieciństwa. Kremowy, słodki, ciepły czyli idealny na chłodne dni. Podałam go z gotowanymi
owocami:
truskawkami,
porzeczkami i
malinami. I do razu poczułam zastrzyk energii i sił. To danie zdecydowanie poprawia nastrój. Mam "słodki ząbek" co oznacza, że na swoim
stole najchętniej widziałabym raczej słodkie potrawy. Więc nie przeszkadzało mi żeby zrobić taki
ryż na obiad. I właściwie można go przygotować na śniadanie, obiad właśnie lub nawet kolację. Każda
pora na takie pyszności jest dobra.
100 g
ryżu arborio2-3 (lub nieco więcej więcej) szklanki
mleka (można użyć także
mleka roślinnego)3 łyżki
śmietany kremówkiłyżeczka
cukru (użyłam trzcinowego- ilość wg gustu)łyżka
masłacynamon -wg gustu, można pominąć
owoce: (użyłam mrożonych)garść
malingarść czarnych
porzeczek2 garście
truskawekłyżka
miodu malinowego (lub innego)Wykonanie:W rondelku rozpuść
masło. Wsyp
cukier a gdy zacznie się karmelizować dodaj
ryż i wymieszaj całość. Dolej
śmietanę i partiami
mleko. Po każdej porcji
mleka odczekaj aż
ryż całkiem go wchłonie. Podczas gotowania stale mieszaj. Dodaj pod koniec gotowania dodaj
cukier i
cynamon.
Owoce wrzuć do garnka i gotuj aż będą miękkie a sok nieco zgęstnieje. Do miseczki przełóż porcję
ryżu i dodaj
owoce. Polej je
sokiem z
owoców i
miodem.Smacznego!