ßßß Cookit - przepis na Arroz con leche

Arroz con leche

nazwa

Wykonanie

Za oknem lodówka.
Brak piekarnika zmusza mnie do wymyślania słodkich alternatyw bez pieczenia. I mimo tego, że mój głód na włożenie czegoś do piekarnika został zaspokojony pieczeniem szybkich pierników w domu rodziców, niedosyt pozostał.
Zawsze chciałam zrobić hiszpański ryz na mleku. W końcu dorwałam pudło waniliowych lasek przyniesione mi z piwnicy i zabrałam się do dzieła. Przygotowywanie tego słodkiego smakołyku okazało się być bajecznie łatwe, choć czasochłonne. Można zajadać na zimno lub na ciepło. Jak kto woli.
__________________________
Ingrediencje:
100g ryżu Arborio
500 ml mleka
12g masła (u mnie łyżeczka)
60g cukru (u mnie 40g)
1 laska cynamonu (o długości palca wskazującego)
skórka starta z połowy cytryny
cynamon z proszku (do podania)
Wykonanie:
Mleko, cukier, laskę cynamonu, skórkę cytrynową i masło zagotować w sporym garnku. Podczas gdy mleko będzie się grzało, należy dokładnie wypłukać ryż (pominęłam ten krok). Kiedy mleko się zagotuje wsypujemy do niego ryż i gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok 50-60 minut (u mnie ok 40-45).
Od czasu do czasu należy mieszać ryż. Pod koniec gotowania, kiedy ryż nasiąknie a ilość mleka się zredukuje,należy mieszać częściej, żeby deser się nie spalił. Jeżeli przed podaniem (na ciepło lub po schłodzeniu) uznamy, że mieszanka jest zbyt gęsta, możemy dodać trochę mleka i dokładnie wymieszać. W oryginalnym przepisie masło dodawane jest przed podaniem. Ja dodałam w czasie gotowania, żeby ryż się nie spalił. Następnym razem, z czystej ciekawości, będę się trzymała ściśle wskazówek z przepisu (no ok może dodam czegoś od siebie).
Inspiracja: Javi Recetas - klik
Źródło:http://polacamala.blogspot.com/2013/11/hiszpanski-ryz-na-mleku-arroz-con-leche.html