Wykonanie
Za oknem lodówka.Brak piekarnika zmusza mnie do wymyślania słodkich alternatyw bez pieczenia. I mimo tego, że mój głód na włożenie czegoś do piekarnika został zaspokojony pieczeniem szybkich pierników w domu rodziców, niedosyt pozostał.
Zawsze chciałam zrobić hiszpański ryz na
mleku. W końcu
dorwałam pudło
waniliowych lasek przyniesione mi z piwnicy i zabrałam się do dzieła. Przygotowywanie tego słodkiego smakołyku okazało się być bajecznie łatwe, choć czasochłonne. Można zajadać na zimno lub na ciepło. Jak kto woli.__________________________Ingrediencje:100g
ryżu Arborio500 ml
mleka12g
masła (u mnie łyżeczka)60g
cukru (u mnie 40g)1 laska
cynamonu (o długości palca wskazującego)skórka starta z połowy
cytrynycynamon z proszku (do podania)Wykonanie:
Mleko,
cukier, laskę
cynamonu,
skórkę cytrynową i
masło zagotować w sporym garnku. Podczas gdy
mleko będzie się grzało, należy dokładnie wypłukać
ryż (pominęłam ten krok). Kiedy
mleko się zagotuje wsypujemy do niego
ryż i gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok 50-60 minut (u mnie ok 40-45).Od czasu do czasu należy mieszać
ryż. Pod koniec gotowania, kiedy
ryż nasiąknie a ilość
mleka się zredukuje,należy mieszać częściej, żeby deser się nie spalił. Jeżeli przed podaniem (na ciepło lub po schłodzeniu) uznamy, że mieszanka jest zbyt gęsta, możemy dodać trochę
mleka i dokładnie wymieszać. W oryginalnym przepisie
masło dodawane jest przed podaniem. Ja dodałam w czasie gotowania, żeby
ryż się nie spalił. Następnym razem, z czystej ciekawości,
będę się trzymała ściśle wskazówek z przepisu (no ok może dodam czegoś od siebie).Inspiracja:
Javi Recetas - klik