Wykonanie
Ryż na mlekuSkładniki:szklanka
ryżu2szklanki
mleka (3,2%)
cukierWykonanie:
Ryż wysypujemy na sitko i moczymy w zimnej wodzie ok30min. Do rondelka wlewamy
mleko i wsypujemy wcześniej przygotowany
ryż. Gotujemy to na małym ogniu pod przykrywką aż
ryż zmięknie (ok 20min) wtedy dodajemy 1-3łyżeczki
cukru.Podajemy na gorąco lub zimno z dodatkami :
cukier ,
cukier waniliowy ,
konfitury ,
dżem , sok z róży bądź
malin. Smacznego ;)
Ryż na mleku (
pudding)
Składniki:1 szklanka
ryżu basmati0,5litra
mleka3łyżki
śmietanki 30%łyżka
masła2-3łyżeczki
cukrumalinyWykonanie :Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy
masło. Dodajemy
cukier i
ryż przesmażamy do powstanie lekkiego karmelu . W
między czasie podgrzewamy
mleko w mikrofalówce lub rondelku do momentu wrzenia. Do powstałej mieszanki dolewamy połowę
mleka i przykrywamy pokrywką (wszystko robimy na małym ogniu).Kiedy
ryż wchłonie dolewamy resztę
mleka i ponownie przykrywamy , po 20min
pudding powinien być gotowy. Wyłączamy gaz dolewamy
śmietanki i przelewamy do filiżanek.Dekorujemy
malinami.