ßßß
Wykonanie:Ryż wysypujemy na sitko i moczymy w zimnej wodzie ok30min. Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy wcześniej przygotowany ryż. Gotujemy to na małym ogniu pod przykrywką aż ryż zmięknie (ok 20min) wtedy dodajemy 1-3łyżeczki cukru.Podajemy na gorąco lub zimno z dodatkami :cukier , cukier waniliowy , konfitury , dżem , sok z róży bądź malin. Smacznego ;)Ryż na mleku (pudding)
Składniki:1 szklanka ryżu basmati0,5litra mleka3łyżki śmietanki 30%łyżka masła2-3łyżeczki cukrumalinyWykonanie :Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i ryż przesmażamy do powstanie lekkiego karmelu . W między czasie podgrzewamy mleko w mikrofalówce lub rondelku do momentu wrzenia. Do powstałej mieszanki dolewamy połowę mleka i przykrywamy pokrywką (wszystko robimy na małym ogniu).Kiedy ryż wchłonie dolewamy resztę mleka i ponownie przykrywamy , po 20min pudding powinien być gotowy. Wyłączamy gaz dolewamy śmietanki i przelewamy do filiżanek.Dekorujemy malinami.