ßßß Cookit - przepis na Jabłka z niespodzianką pod orkiszowo-orzechową czapeczką

Jabłka z niespodzianką pod orkiszowo-orzechową czapeczką

nazwa

Wykonanie

Pyszny, lekki deser. Idealny na zimne, jesienno-zimowe wieczory. Polecam!
Składniki :
· 6 jabłek
· 6 łyżek marmolady połączonej z dżemem jagodowym w proporcjach 1:1
· 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· garść orzechów włoskich
· garść migdałów
· garść pestek słonecznika
· 50 g zimnego masła
· 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
· 2 łyżki miodu akacjowego
Jabłka kroimy na pół, łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Środki po pestkach wypełniamy marmoladą z dżemem jagodowym.
Przygotowujemy orzechową czapeczkę- łączymy mąkę, posiekane orzechy włoskie, migdały, słonecznik i cukier. Dodajemy masło i za pomocą palców robimy kruszonkę, pod koniec dodając miód. Całość wykładamy na połówki jabłek. Pieczemy 30-35 minut (w zależności od wielkości i rodzaju jabłek), temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy polane miodem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/01/jabka-z-niespodzianka-pod-orkiszowo.html