ßßß
Bardzo lubię takie słodkie przekąski, zawierające zdrowe dodatki. Te batoniki zapisałam sobie kiedyś, gdy oglądałam program Ewy Wachowicz. Robiłam je już kilka razy, tym razem zrobiłam zdjęcia i wrzucam je na bloga. Batoniki są pyszne, przyjemnie słodkie i chrupiące.Można je zjeść na deser, na drugie śniadanie, ja nawet dodaje je pokruszone do musli z mlekiem lub kefirem. Dodają odrobiny słodkości i energię na cały dzień. W zasadzie możemy dodać składniki jakie lubimy, podstawą są płatki kukurydziane.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 125 g masła- 2 łyżki miodu- pół szklanki cukru- opakowanie płatków kukurydzianych (250g)- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią- 50 g płatków migdałowych- 3 garście rodzynek korynckich Fresano- 2 garście migdałów- garść jagód inkaskich Fresano- 3 łyżeczki karobu FresanoWykonanie:W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy i miód, dodajemy karob i mieszamy. Jak składniki się rozpuszczą i połączą to wsypujemy płatki, rodzynki, jagody, płatki migdałów, migdały imieszamy ze sobą. Wykładamy do prostokątnego naczynia, u mnie naczynie żaroodporne i dociskamy, najlepiej jak położymy na wierzch coś ciężkiego i chowamy do lodówki. Możemy także przełożyć do blaszki. Schładzamy kilka godzin, następnie kroimy na kawałki.Ja swoje batony przechowywałam w lodówce w zamkniętym pojemniku.Smacznego :-)Produkty Fresano znajdziecie tutaj .




