ßßß
Ciasteczka miodowe (a raczej angielskie niby muffiny niby to pierniki), wyproszone w końcu przez moja córcię i prawie w całości przez nią wykonane, ja tylko jej asystowałam. Przepis na nie pochodzi z książki "Cook it Together". W smaku przepyszne, bardzo słodkie o lepkiej konsystencji.Składniki:60 g masła60 g cukru brązowego4 łyżki płynnego miodu1 jajko1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego2 łyżki marmolady z jabłek85 g mąki tortowej1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki mielonego imbiruPonadto:200 g marcepanu10 kostek czekoladykilka migdałówDo miski wkładamy masło, cukier i miód.
Wszystko dokładnie miksujemy. W drugiej misce miksujemy jajko z ekstraktem waniliowym i marmoladą z jabłek.
A następnie przekładamy mieszankę do zmiksowanego masła.
Całość dokładnie ze sobą łączymy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z cynamonem i imbirem.
Wszystko dokładnie jeszcze raz miksujemy.
Metalową formę do muffin wykładamy papierowymi foremkami do muffin.
Mnie z przepisu wyszło tylko 7 muffin. Ciasto nakładamy do foremek.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut.
Ciastka po upieczeniu odkładamy do wystygnięcia.
Z marcepanu rolujemy kulki. 7 większych na tułów i 7 mniejszych na głowy pszczół jak na zdjęciu poniżej.
Tułów łączymy z głową i wciskamy w pszczółki skrzydełka zrobione z przeciętych wzdłuż migdałów, jak na zdjęciach poniżej.
Na końcu malujemy roztopiona czekolada paski na tułowi pszczółek oczka i usta na głowie. Z resztę marcepanu wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy z niego foremką małe kwiatki jak na zdjęciu.

Kwiatuszki malujemy czekoladą, a na środek każdego sypiemy kilka kolorowych cukiereczków.
Na wystudzonych muffinach układamy po jednym kwiatku i jednej pszczółce. Smacznego !!!


