Wykonanie
Ciasteczka miodowe (a raczej angielskie niby muffiny niby to pierniki), wyproszone w końcu przez moja córcię i prawie w całości przez nią wykonane, ja tylko jej asystowałam. Przepis na nie pochodzi z książki "Cook it Together". W smaku przepyszne, bardzo słodkie o lepkiej konsystencji.Składniki:60 g
masła60 g
cukru brązowego4 łyżki płynnego
miodu1
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 łyżki
marmolady z
jabłek85 g
mąki tortowej1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki mielonego
imbiruPonadto:200 g marcepanu10 kostek
czekoladykilka
migdałówDo miski wkładamy
masło,
cukier i
miód.


Wszystko dokładnie miksujemy. W drugiej misce miksujemy
jajko z ekstraktem
waniliowym i
marmoladą z
jabłek.


A następnie przekładamy mieszankę do zmiksowanego
masła.

Całość dokładnie ze sobą łączymy. Na końcu dodajemy przesianą
mąkę z
cynamonem i
imbirem.


Wszystko dokładnie jeszcze raz miksujemy.

Metalową formę do muffin wykładamy papierowymi foremkami do muffin.

Mnie z przepisu wyszło tylko 7 muffin. Ciasto nakładamy do foremek.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut.
Ciastka po upieczeniu odkładamy do wystygnięcia.


Z marcepanu rolujemy kulki. 7 większych na tułów i 7 mniejszych na głowy pszczół jak na zdjęciu poniżej.

Tułów łączymy z głową i wciskamy w pszczółki skrzydełka zrobione z przeciętych wzdłuż
migdałów, jak na zdjęciach poniżej.


Na końcu malujemy roztopiona
czekolada paski na tułowi pszczółek oczka i usta na głowie. Z resztę marcepanu wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy z niego foremką małe kwiatki jak na zdjęciu.



Kwiatuszki malujemy
czekoladą, a na środek każdego sypiemy kilka kolorowych cukiereczków.

Na wystudzonych muffinach układamy po jednym kwiatku i jednej pszczółce. Smacznego !!!



