Wykonanie
Jabłka duszone na
maśle są absolutnie fantastyczne - jeśli jeszcze nie próbowaliście, zróbcie to koniecznie - nawet jeśli nie do ciasta, to same - jako deser.Szarlotka ma wspaniałe ciasto
orzechowe, stoi w jednym szeregu z tym kruchym,
cynamonowym ciastem Pierre'a Herme, z dodatkiem
migdałów . Dzięki mocno spieczonym, a niektórym nawet spalonym
orzechowym, ciasto otrzymuje niepowtarzalny smak. Szarlotka jest nieco pracochłonna, ale warto spróbować. Przepis pochodzi z bloga Moniki, podaję z moimi z drobnymi zmianami.Składniki:ciasto:1 szklanka
orzechów włoskich (120g)1,5 szklanki
mąki (dałam pół na pół krupczatkę i zwykłą
mąkę typ 480)150 g zimnego
masła2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
cukru pudru3
żółtkamus jabłkowy:6 b. dużych
jabłek100 g
rodzynek3 łyżki
masła1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki
mioduwierzch ciasta:3
białka3 łyżki
cukru waniliowego albo
migdałowegoWykonanie:ciasto:
Orzechy uprażyć na suchej patelni albo w piekarniku. Dać im się zezłocić, a nawet lekko przypalić. Zemleć w młynku do
orzechów albo w blenderze - na drobny pył. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę przemieszać z
cukrem pudrem,
proszkiem do pieczenia i zmielonymi
orzechami. Dodać
masło, posiekać je ze składnikami sypkimi, a kiedy kawałki
masła będą nie większe niż ziarnka
grochu, dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i schować do zamrażarki na ok. 30 minut, albo do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Kiedy ciasto się chłodzi przygotować
mus jabłkowy:
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. W rondlu rozpuścić
masło, dodać
jabłka i
rodzynki. Dusić chwilę na wysokim ogniu,
potem skręcić do połowy, dodać
miód (ale tylko jeśli
jabłka są kwaśne, jeśli
jabłka są słodkie, nie dodawałabym). Dusić pod przykryciem do momentu aż wyparuje cały sok, który puszczą
jabłka, a te zamienią się w mus.
Jabłka zestaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.2/3 schłodzonego ciasta wyłożyć tortownicę o średnicy 24-27 cm, można wstawić jeszcze na kilka minut do lodówki.Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C - grzanie góra - dół. Wstawić tortownicę do piekarnika i podpiec spód przez 15 minut - do lekkiego zezłocenia się, wyjąć z piekarnika na 10 minut do przestudzenia.Wystudzone
jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Rozłożyć równomiernie, przygotować
bezę.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodać
cukier i ubijać tak długo, aż się rozpuści, a piana stanie się gęsta i sztywna. Rozprowadzić
bezę równomiernie na warstwie
jabłek. Wyjąć pozostałą część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tarce - na
bezę.Ciasto piec w 175 stopniach przez dalsze 30 minut. Ostudzić. Przechowywać w lodówce.