ßßß Cookit - przepis na Batoniki z płatków kukurydzianych

Batoniki z płatków kukurydzianych

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię takie słodkie przekąski, zawierające zdrowe dodatki. Te batoniki zapisałam sobie kiedyś, gdy oglądałam program Ewy Wachowicz. Robiłam je już kilka razy, tym razem zrobiłam zdjęcia i wrzucam je na bloga. Batoniki są pyszne, przyjemnie słodkie i chrupiące.
Można je zjeść na deser, na drugie śniadanie, ja nawet dodaje je pokruszone do musli z mlekiem lub kefirem. Dodają odrobiny słodkości i energię na cały dzień. W zasadzie możemy dodać składniki jakie lubimy, podstawą są płatki kukurydziane.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 125 g masła
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki cukru
- opakowanie płatków kukurydzianych (250g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 50 g płatków migdałowych
- 3 garście rodzynek korynckich Fresano
- 2 garście migdałów
- garść jagód inkaskich Fresano
- 3 łyżeczki karobu Fresano
Wykonanie:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy i miód, dodajemy karob i mieszamy. Jak składniki się rozpuszczą i połączą to wsypujemy płatki, rodzynki, jagody, płatki migdałów, migdały imieszamy ze sobą. Wykładamy do prostokątnego naczynia, u mnie naczynie żaroodporne i dociskamy, najlepiej jak położymy na wierzch coś ciężkiego i chowamy do lodówki. Możemy także przełożyć do blaszki. Schładzamy kilka godzin, następnie kroimy na kawałki.
Ja swoje batony przechowywałam w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Smacznego :-)
Produkty Fresano znajdziecie tutaj .
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/02/batoniki-z-patkow-kukurydzianych.html