Wykonanie
Ostatnio stwierdziłam, że muszę spróbować czegoś nowego a zarazem klasycznego. Od Mamy ukradłam:) książkę "Ciasta,
ciastka,
ciasteczka - wypiek domowy"
Jana Czernikowskiego przeglądając ja kilkaset
razy wpadł mi w oko przepis na sernik pulchny. Przepis jest o tyle ciekawy, że do masy dodaje się świeże
drożdże. Z moimi modyfikacjami powstał niezwykły sernik
drożdżowy z prażonymi
migdałami. A jego smak zniewala!Uważam że warto czasami spróbować czegoś nowego - może i Wy spróbujecie:)Zapraszam

Składniki:750g
sera białego z wiaderka lub 3-krotnie mielonego300g
cukru7 jaj100g
masła15g świeżych
drożdży100g
migdałów (ja użyłam drobno posiekanych 80g i 20g
płatków migdałowych)łyżka ekstraktu z
wanilii
Przyrządzenie:1.
Drożdże rozetrzeć w szklance z łyżką
cukru - odstawić2.
Ser zmielić przez maszynkę 2-3 krotnie lub użyć wiaderkowego, utrzeć z
cukrem w dużej misce.3. Cały czas mieszając wbijać po jednym
żółtku i jedno całe
jajo, dodać łyżkę ekstraktu z
wanilii oraz roztopione
masło.4. Dodać do powstałej masy rozrobione
drożdże.5. W osobnej misce ubić pianę z
białek. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.6. Dodać
migdały.7. Przelać masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą do jej połowy wysokości.8. Piec w średnio gorącym piekarniku 175C ok 40-50 min. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, następnie zdjąć obręcz formy i zostawić w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc.





Smacznego:)