ßßß
Składniki:750g sera białego z wiaderka lub 3-krotnie mielonego300g cukru7 jaj100g masła15g świeżych drożdży100g migdałów (ja użyłam drobno posiekanych 80g i 20g płatków migdałowych)łyżka ekstraktu z wanilii
Przyrządzenie:1. Drożdże rozetrzeć w szklance z łyżką cukru - odstawić2. Ser zmielić przez maszynkę 2-3 krotnie lub użyć wiaderkowego, utrzeć z cukrem w dużej misce.3. Cały czas mieszając wbijać po jednym żółtku i jedno całe jajo, dodać łyżkę ekstraktu z wanilii oraz roztopione masło.4. Dodać do powstałej masy rozrobione drożdże.5. W osobnej misce ubić pianę z białek. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.6. Dodać migdały.7. Przelać masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą do jej połowy wysokości.8. Piec w średnio gorącym piekarniku 175C ok 40-50 min. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, następnie zdjąć obręcz formy i zostawić w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc.



Smacznego:)