ßßß Cookit - przepis na Tarta z jabłkami i winogronami na mące kasztanowej

Tarta z jabłkami i winogronami na mące kasztanowej

nazwa

Wykonanie

Coś dla miłośników jabłek. Krucha tarta wzbogacona winogronami stanowi idealną kompozycję smakową. Wyjątkowość ciasta ukryta jest w użytej mące- typowo włoskiej, kasztanowej. Jest ona nieco słodsza od zwykłej mąki pszennej, a uzyskane z niej ciasto jest dużo bardziej kruche. Choć jest dość droga- 250 g kosztuje ok. 16 zł - to od czasu do czasu warto po nią sięgnąć.
Na ciasto:
· 250 g mąki kasztanowej
· 100 g masła
· 50 g brązowego cukru
· 2 żółtka
· 3 łyżki wody
· 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem oraz solą. Dodajemy masło z lodówki - całość dobrze siekamy. Dodajemy żółtka oraz wodę i całość dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do foremki na tartę. Ponieważ robione jest na mące kasztanowej, jest dość kruche, więc już w foremce możemy pozalepiać ewentualne pęknięcia. Spód podpiekamy 12 minut w temp. 180 stopni.
Wierzchnia kratka:
· 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 50 g masła z lodówki
· 1 żółtko
· szczypta proszku do pieczenia
· 35 g brązowego cukru
· łyżka wody
Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem, siekamy za masłem. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zarabiamy. Wstawiamy do lodówki.
Farsz:
· 4-5 jabłek jabłek
· 300 g winogron- najlepiej bezpestkowych (jeśli takich nie mamy, każde grono należy pozbawić pestek)
· łyżka cukru waniliowego
· łyżka bułki tartej
· cukier puder do posypania
Jabłka obieramy, za pomocą specjalnej tarki szatkujemy je na cieniutkie plasterki. Winogrona kroimy na pół i ewentualnie pozbawiamy pestek. Łączymy z jabłkami, posypujemy cukrem waniliowym oraz bułką. Całość dobrze mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu przygotowujemy kratkę z ciasta, które chłodziło się w lodówce. Ciasto pieczmy 40-45 minut temp. 180 stopni. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/12/tarta-z-jabkami-i-winogronami-na-mace.html