Wykonanie
Coś dla miłośników
jabłek. Krucha
tarta wzbogacona
winogronami stanowi idealną kompozycję
smakową. Wyjątkowość ciasta ukryta jest w użytej
mące- typowo włoskiej, kasztanowej. Jest ona nieco słodsza od zwykłej
mąki pszennej, a uzyskane z niej ciasto jest dużo bardziej kruche. Choć jest dość
droga- 250 g kosztuje ok. 16 zł - to od czasu do czasu warto po nią sięgnąć.Na ciasto:

· 250 g
mąki kasztanowej· 100 g
masła· 50 g
brązowego cukru· 2
żółtka· 3 łyżki
wody· 0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia· szczypta
soliMąkę łączymy z
cukrem, proszkiem oraz
solą. Dodajemy
masło z lodówki - całość dobrze siekamy. Dodajemy
żółtka oraz
wodę i całość dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do foremki na tartę. Ponieważ robione jest na
mące kasztanowej, jest dość kruche, więc już w foremce możemy pozalepiać ewentualne pęknięcia. Spód podpiekamy 12 minut w temp. 180 stopni.Wierzchnia kratka:· 100 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 50 g
masła z lodówki

· 1
żółtko· szczypta
proszku do pieczenia· 35 g
brązowego cukru· łyżka
wodyMąkę łączymy z
cukrem i proszkiem, siekamy za
masłem. Dodajemy
żółtko i
wodę, szybko zarabiamy. Wstawiamy do lodówki.Farsz:· 4-5
jabłek jabłek· 300 g
winogron- najlepiej bezpestkowych (jeśli takich nie mamy, każde
grono należy pozbawić pestek)· łyżka
cukru waniliowego· łyżka
bułki tartej·
cukier puder do posypania
Jabłka obieramy, za pomocą specjalnej tarki szatkujemy je na cieniutkie plasterki.
Winogrona kroimy na pół i ewentualnie pozbawiamy pestek. Łączymy z
jabłkami, posypujemy
cukrem waniliowym oraz
bułką. Całość dobrze mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu przygotowujemy kratkę z ciasta, które chłodziło się w lodówce. Ciasto pieczmy 40-45 minut temp. 180 stopni. Smacznego!