ßßß
GD Star Ratingloading...
Słodki mazurek wielkanocny ale nie tylko, szybkie, tradycyjne kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi z polewą kajmakową.Składniki:3 szkl mąki200 g masłaszczypta soli4 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowycukier kryształ wg uznania – ja nie dodałam gdyż kajmak jest bardzo słodkidodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku lub 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego gotowanego przez 3 godziny, 1/2 słoika powideł śliwkowychZ podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto, gdyby ciężko się zagniatało dodaj dwie płaskie łyżki kwaśnej śmietany. Włóż do lodówki przynajmniej na 30 min. Po tym czasie podziel je na dwie części, przełóż powidłami śliwkowymi i upiecz na złoty kolor ok 40-45 min w temp. 180 st. C. Gdy ostygnie wierzch ciasta posmaruj kajmakiem. Udekoruj wg uznania. Smacznego.