Wykonanie
Pyszne, pogodne danie, które zapewni nam na talerzu trochę słońca w pochmurne dni.
Kukurydza bogata w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A, K i C idealnie komponuje się z
orzechami laskowymi i
olejem rzepakowym. Zdrowe tłuszcze są niezwykle ważne w naszej diecie, gdyż to w nich rozpuszczalne są niektóre cenne witaminy (właśnie wyżej wymienione D,E,A i K). Niewielka ilość
oleju rzepakowego będzie doskonałym wyborem. Jest on również naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego dba o nasze dobre samopoczucie, sprawną pracę
serca, nerek i mózgu.Składniki na 2 porcje:· 200 g spaghetti· 2 ugotowane nieduże
kolby kukurydzy· 1 ząbek
czosnku· kilka listków
bazylii· garść
startego sera - najlepszy
parmezan· garść uprażonych
orzechów laskowych (7-8 minut w piekarniku, 180 stopni)· 6 łyżek
oleju rzepakowego·
sól·
pieprz·
starty ser do posypania na talerzu· ewentualnie do dekoracji
pomidorki koktajlowe i listki
bazylii
Kukurydzę gotujemy ok. 20- 25 minut z połową łyżeczki
cukru, nie solimy.
Kukurydza musi być miękka. Gotową obieramy i przekładamy do dobrego blendera. Dorzucamy obrany
czosnek,
ser,
bazylię,
orzechy laskowe, doprawiamy
solą i
pieprzem i dobrze miksujemy. W trakcie miksowania wolnym strumieniem dolewamy
olej rzepakowy.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie ok. 7-8 minut. Odcedzamy odkładając 2-3 łyżki
wody spod gotowania
makaronu.
Wodę tą dodajemy do kukurydzianego pesto. Gorący
makaron polewamy sosem, dobrze mieszamy. Danie podajemy posypane
serem, udekorowane
pomidorkami,
bazylią i
kukurydzą. Smacznego!