ßßß Cookit - przepis na Słoneczne spaghetti z kukurydziano-laskowym pesto na bazie oleju rzepakowego

Słoneczne spaghetti z kukurydziano-laskowym pesto na bazie oleju rzepakowego

nazwa

Wykonanie

Pyszne, pogodne danie, które zapewni nam na talerzu trochę słońca w pochmurne dni. Kukurydza bogata w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A, K i C idealnie komponuje się z orzechami laskowymi i olejem rzepakowym. Zdrowe tłuszcze są niezwykle ważne w naszej diecie, gdyż to w nich rozpuszczalne są niektóre cenne witaminy (właśnie wyżej wymienione D,E,A i K). Niewielka ilość oleju rzepakowego będzie doskonałym wyborem. Jest on również naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego dba o nasze dobre samopoczucie, sprawną pracę serca, nerek i mózgu.
Składniki na 2 porcje:
· 200 g spaghetti
· 2 ugotowane nieduże kolby kukurydzy
· 1 ząbek czosnku
· kilka listków bazylii
· garść startego sera - najlepszy parmezan
· garść uprażonych orzechów laskowych (7-8 minut w piekarniku, 180 stopni)
· 6 łyżek oleju rzepakowego
· sól
· pieprz
· starty ser do posypania na talerzu
· ewentualnie do dekoracji pomidorki koktajlowe i listki bazylii
Kukurydzę gotujemy ok. 20- 25 minut z połową łyżeczki cukru, nie solimy. Kukurydza musi być miękka. Gotową obieramy i przekładamy do dobrego blendera. Dorzucamy obrany czosnek, ser, bazylię, orzechy laskowe, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze miksujemy. W trakcie miksowania wolnym strumieniem dolewamy olej rzepakowy.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie ok. 7-8 minut. Odcedzamy odkładając 2-3 łyżki wody spod gotowania makaronu. Wodę tą dodajemy do kukurydzianego pesto. Gorący makaron polewamy sosem, dobrze mieszamy. Danie podajemy posypane serem, udekorowane pomidorkami, bazylią i kukurydzą. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/12/soneczne-spaghetti-z-kukurydziano.html