ßßß
Składniki:2 porcje2 czerwone tilapie wypatroszone każda po 400 g2 małe rzymskie pomidory4 ząbki czosnkułyżeczka suszonej bazylii lub łyżka posiekanej świeżej2 łyżki parmezanusok z cytrynysólpieprzsuszony pomidor (opcjonalnie)Wykonanie:Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie czyścimy w środku. Nacinamy ją ukośnie z obu stron.Czosnek przeciskamy przez praskę. Częścią czosnku nacieramy środek ryb, a część wkładamy w nacięcia.Rybę w środku i z wierzchu (głownie w nacięciach) doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut.Środek ryby obficie obsypujemy parmezanem. Jeśli mamy ochotę możemy też go wsypać w zagłębienia. Pomidory kroimy w plastry i wykładamy do środka ryby. Suszonym pomidorem nacieramy rybę z zewnątrz.Tak przygotowaną zawijamy w folię aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy około 25-30 minut. Po tym czasie otwieramy folię i pieczemy bez przykrycia kolejne 10 minut włączając termoobieg. Dzięki temu ładnie się przyrumieni.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ! :)