Wykonanie
Ostatnio zrobiłam pieczonego
łososia z
fetą i
szpinakiem i tak mi się spodobało w rybnym świecie, że chcę więcej! :) Fajnie, że w sklepach coraz częściej pojawiają się różne świeże
ryby. Wczoraj kupiłam czerwoną tilapię i tak się zastanawiałam co by tu zrobić… i wymyśliłam! Mój tok rozumowania nie był skomplikowany ;) Skoro CZERWONA tilapia, to upiekę ją z czymś czerwonym ;) Padło na
pomidory. A skoro
pomidory to poszłam dalej po
bazylię,
czosnek i
parmezan :) Według mnie wyszło przyjemnie ;) Swoją
drogą fajna
rybka. Nie ma małych ości, a jej
mięso jest chude i delikatne. Spróbujecie? :)
Składniki:2 porcje2 czerwone tilapie wypatroszone każda po 400 g2 małe rzymskie
pomidory4 ząbki
czosnkułyżeczka suszonej
bazylii lub łyżka posiekanej świeżej2 łyżki
parmezanusok z cytrynysólpieprzsuszony
pomidor (opcjonalnie)Wykonanie:
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie czyścimy w środku. Nacinamy ją ukośnie z obu stron.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Częścią
czosnku nacieramy środek ryb, a część wkładamy w nacięcia.
Rybę w środku i z wierzchu (głownie w nacięciach) doprawiamy
solą,
pieprzem,
bazylią i
sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut.Środek
ryby obficie obsypujemy
parmezanem. Jeśli mamy ochotę możemy też go wsypać w zagłębienia.
Pomidory kroimy w plastry i wykładamy do środka
ryby.
Suszonym pomidorem nacieramy
rybę z zewnątrz.Tak przygotowaną zawijamy w folię aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy około 25-30 minut. Po tym czasie otwieramy folię i pieczemy bez przykrycia kolejne 10 minut włączając termoobieg. Dzięki temu ładnie się przyrumieni.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ! :)